Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Četvero talaca FARC-a pušteno na slobodu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Četvero bivših parlamentarnih zastupnika iz Kolumbije, koje su prije najmanje šest mjeseci otele marksističke Kolumbijske revolucionarne oružane snage (FARC), oslobođeno je danas na jugoistoku Kolumbije, priopćio je ICRC.

Direktorica Međunarodnog odbora Crvenoga križa u Kolumbiji Barbara Hintermann objavila je vijest o oslobađanju četvero talaca na privatnoj televizijskoj postaji Canal Caracol, rekavši da su "takva zdravstvenog stanja da mogu putovati u Caracas".

Pročitajte i ovo Odron u Kolumbiji operacija spašavanja VIDEO Snimljen stravičan trenutak: Odronila se planina, gomila blata i kamenja zatrpala automobile, među mrtvima i djeca Mladić iza metalne ograde, ilustracija strašne sudbine Šokantna ispovijest 13-godišnjaka koji ubija za novac: "Većina male djece je gladna. Postaneš ovisan..."

Četvero bivših parlamentaraca - Gloria Polanco, Orlando Beltran, Luis Eladio Perez i Jorge Gechem - na putu su u Venezuelu, gdje ih očekuju njihove obitelji.

"Sad su u našim rukama, živi su i zdravi", potvrdio je glasnogovornik venezuelskog predsjedništva Jesse Chacon na tiskovnoj konferenciji u predsjedničkoj palači Miraflores u Caracasu.

U pregovorima o oslobađanju talaca sudjelovale su Venezuela i Kolumbija, uz pokroviteljstvo ICRC-a. Predvodila ih je kolumbijska senatorica Piedad Cordoba, uz venezuelskog predsjednika Huga Chaveza i njegova ministra unutarnjih poslova Ramona Rodrigueza Chacina, koordinatora spasilačke operacije.

Šef francuske diplomacije Bernard Kouchner ocijenio je ovaj događaj "snažnim poticajem" za oslobađanje drugih talaca, među kojima je i Ingrid Betancourt.

FARC je od početka siječnja jednostrano oslobodio šestero talaca.

Marksistička gerila je u srijedu odbila mogućnost oslobađanja drugih talaca dok se ne provede "demilitarizacija" dvaju gradova, Pradere i Floride, na jugozapadu zemlje.

"Sada se mora provesti demilitarizacija Pradere i Floride u roku od 45 dana, uz nazočnost gerile i međunarodne zajednice kao jamca, kako bi vlada i FARC mogli razmijeniti svoje zatočenike", piše u priopćenju upućenom radiju Caracol.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene