Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz postojeće simbole

Četiri srpska 'ocila' uskoro na vojvođanskoj zastavi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uz postojeće službene simbole Vojvodina će imati još dva obilježja – srpsku trobojku i tradicionalni srpski grb te pokrajine iz 19. stoljeća, koji će po riječima dužnosnika Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) građansko i multietničko lice Vojvodine svesti na nacionalno i na etničko, objavila je u nedjelju agencija Beta.

Po prijedlogu Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine novi simboli pokrajine bit će srbijanska crveno-plavo-bijela trobojka i tradicionalni srbijanski grb - štit s križem i četiri ocila na vojvodskom plaštu uokviren lovorom. A na vrhu grba će se nalaziti vojvodska kruna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odluka iz Beograda Srbija pripremila Vojvodini neugodno iznenađenje Slika nije dostupna 'Nedvojbena je hrvatska pripadnost' Vodstvo vojvođanskih Hrvata žali se na diskriminaciju u Subotici

"Usvajanje ovakvog grba i zastave bio bi nastavak onog procesa koji je započet odlukom Ustavnog suda Srbije da ospore brojne odredbe Statuta Vojvodine, s idejom da koncept Vojvodine bude definiran kao koncept srpske Vojvodine, kao etnički i kulturno definiranog srpskog prostora", izjavio je Dušan Jakovljev iz LSV-a, koji se kao dopredsjednik Skupštine Vojvodine jedini protivio usvajanju odluke na sjednici Odbora za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine, Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine.

VIDEO Njegov povratak ih je uznemirio: Hrvati se boje stati pred kameru

On je ocijenio da predlagači tradicionalnih simbola Vojvodine žele promijeniti koncept multietničke Vojvodine i pretvore ga u etnički koncept, čime će se izmijeniti percepcija građanske Vojvodine.

Jakovljev je rekao da je problem i u činjenici da simboli koji su proglašeni “tradicionalnim” uopće to nisu, jer da bi nešto bilo tradicionalni simbol, moralo je biti institucionalno usvojeno kao takvo, što nikada u povijesti nije bio slučaj s predloženom zastavom i grbom. “Ti simboli jesu bili korišteni s vremena na vrijeme polovicom 19. stoljeća, ali oni nikada nisu bili institucionalizirani. Jedini grb i zastava Vojvodine su ovi koji sada postoje i koje je usvojila Skupština Vojvodine, kao jedina ovlaštena za to, 2002. i 2004.”, objasnio je Jakovljev.

On je dodao da se povijest Vojvodine ne može svoditi samo na 19. stoljeće i na borbu srpskog naroda za autonomiju unutar Austrougarske monarhije, već se mora uzeti u obzir i borba građana Vojvodine u 20. i 21. stoljeću za svoju autonomiju unutar Jugoslavije i Srbije.

Aktualni grb

Aktualni, službeni grb Vojvodine je podijeljen na tri dijela, koji simboliziraju tri područja Vojvodine (Srijem, Banat i Bačku), i na njemu se ne nalaze srpska četiri ocila, grb Baranje i ugarska kruna.

Prijedlog da se uz službene u uporabu uvedu i tradicijski simboli dala je srbijanska desničarska Demokratska stranka Srbije (DSS), uz potporu Srpske napredne stranke (SNS), koja su u oporbi u Skupštini Vojvodine.

Dušan Jakovljev je rekao da ga čudi da su koalicijski partneri LSV-a u pokrajinskoj vlasti, Demokratska stranka (DS) i Savez vojvođanskih Mađara (SVM), također podržali prijedlog.

“Nije mi jasno kako je moguće da DS i SVM ne razumiju suštinu ove inicijative”, kazao je Jakovljev. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene