Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politička kriza

Češki predsjednik potvrdio samoraspuštanje donjeg doma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki predsjednik Miloš Zeman u srijedu je službeno potvrdio samoraspuštanje donjeg doma parlamenta i potvrdio da će se prijevremeni izbori održati 25. i 26. listopada, priopćila je glasnogovornica predsjednikova ureda Hana Burianova.

Idući parlamentarni izbori trebali bi ukloniti političku krizu koju je sredinom lipnja uzrokovao pad vlade desnog centra Petra Nečasa koja je bila na vlasti od srpnja 2010. Odluka o samoraspuštanju donjeg doma donijeta je glasovanjem prošlog tjedna. Ustav zahtijeva da se prijevremeni izbori organiziraju u roku 60 dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Formira se nova vlast Dao ostavku: Premijer poslao pismo predsjedniku u bolnici Slika nije dostupna Narušeno zdravlje Češki predsjednik hospitaliziran nakon izbora, ovo je već drugi put u kratkom vremenu da je u bolnici

>> Raspustio se češki parlament, slijede izbori

Vlada Petra Nečasa, pristaše proračunske stege, pala je nakon neočekivana uhićenja njegove bliske suradnice i ljubavnice Jane Nagyove, zbog optužba za korupciju i zlouporabu vlasti. Donji dom se raspustio pošto "vlada stručnjaka" ekonomista Jirija Rusnoka koja je preuzela vlast nakon Nečasove ostavke, nije uspjela 7. kolovoza dobiti povjerenje parlamentarnih zastupnika.

Usto, bivši predsjednik Vaclav Klaus, euroskeptik, objavio je u srijedu da se neće kandidirati na tim izborima, pošto je prije četiri dana rekao da "ozbiljno" razmišlja o povratku u politiku i o osnivanju nove stranke desnice. Klaus kojemu su 72 godine, 1991. je osnovao stranku ODS (desnica) koja je danas u dubokoj krizi nakon pada Nečasove vlade.

Ankete veliku prednost na idućim parlamentarnim izborima daju socijaldemokratskoj stranci CSSD-u (oporba). (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene