Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prošlo s razlikom od 4 glasa

Češka vraća crkvama imovinu vrijednu 2,95 milijardi eura

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Češki parlament izglasao je u noći s petka na subotu zakon o vraćanju imovine koju je kršćanskim crkvama zaplijenio komunistički režim u bivšoj Čehoslovačkoj između 1948. i 1989. godine, u ukupnoj vrijednosti od 2,95 milijardi eura.

Riječ je o planu koji su dogovorile vladajuće stranke desnog centra s predstavnicima 17 vjerskih zajednica predvođenih Katoličkom crkvom. Zakon je podržalo 93 zastupnika od 182 prisutna, s 89 glasova protiv. Da bi stupio na snagu, tekst još treba odobriti gornji dom parlamenta i potpisati predsjednik.

Zakonom se predviđa povrat 56 posto konfiscirane imovine u ukupnoj vrijednosti od 2,95 milijardi eura - uglavnom je riječ o zgradama i zemljištima - te isplata financijske odštete od 2,3 milijarde eura kroz sljedećih 30 godina.

Istodobno tekstom se modificira sadašnji sustav javnih subvencija s postupnim smanjenjem financiranja od pet posto godišnje, do samofinanciranja crkava nakon prijelaznog razdoblja od 17 godina.

Crkve, među kojima Katolička, doživjele su ozbiljne progone od 1948.-1989. godine uključujući konfiskaciju imovine. Nekoliko stotina svećenika strpano je u zatvor.

Povrat crkvene imovine bio je planiran od "Baršunaste revolucije" 1989. godine, ali dosad nije dobio dovoljnu političku potporu u toj uglavnom ateističkoj zemlji srednje Europe. (Hina)

Pročitajte i ovo Čuvari Kristova groba Velika tradicija U Betini se održava običaj čuvanja Kristova groba: Pazi se na svaki detalj, a biti dio toga posebna je čast Fra Stjepan Brčina Opleo i po muškarcima VIDEO Pogledajte govor franjevca: "Ona od sebe napravi mačku idola da pola sela trči za njom. Dečki, važno je da ste oprezni, da vam se svašta ne podvali"

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene