Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Cerić upozorava na pokušaje nametenja agresivnog islama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić izrazio je zabrinutost sve učestalijim pokušajima agresivnog nametanja tumačenja islama koje je u nesuglasju s povijesnim i kulturnim nasljeđem muslimana, ne samo u BiH, nego i u drugim zemljama regije pa i Europe.


'Svaka agresivnost za nas je neprihvatljiva', izjavio je Cerić novinarima u Sarajevu predstavljajući rezoluciju s posljednjeg zasjedanja Rijaseta (poglavarstva) IZ u BiH kojom je upozoreno na opasnost od podjele i razdora među bosanskim muslimanima uslijed pokušaja različitih skupina i pojedinaca da dovedu u pitanje autoritet IZ-a i višestoljetni dosadašnji način prakticiranja islama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Osuda terorističkih napada Mustafa Cerić izrazio sućut žrtvama napada 11. rujna Slika nije dostupna Ugrožavaju cjelovitost BiH Velika akcija u BiH: Policija uhitila desetke Vehabija

Rezolucija je donesena povodom izravnog sukoba među muslimanima u Sandžaku, koji je eskalirao prije deset dana kada je u Novom Pazaru jedna osoba ubijena, a nekoliko ih je ranjeno u sporu oko tumačenja islama.

Cerić je pojasnio kako u BiH nema tako agresivnih pojedinaca i skupina koji bi bili pripravni posegnuti i za oružjem, no istaknuo je kako oni pokušajem nametanja drugačijih pravila od onih kakva prakticiraju bosanski muslimani, među vjernicima šire razdor i dovode u pitanje 'institucionalni islam' kakav se u toj zemlji prakticira još od Berlinskog kongresa, odnosno povlačenja Turaka.

Reis Cerić nije želio imenovati bilo kojeg pojedinca ili skupinu rekavši kako će to vjerojatno biti slijedeći korak ne poslušaju li oni poruke koje im šalje Islamska zajednica.

Nije, međutim, dvojbeno kako su kritike upućene tzv. vahabitima koji su svoje tumačenje islama u BiH donijeli tijekom rata i to poglavito preko mudžahedina podrijetlom iz zemalja poput Saudijske Arabije.

Vođa preostalih mudžahedina u BiH Abu Hamza prije dva tjedna je u istupu na državnoj televiziji BHT 1 bosanske muslimane otvoreno optužio za krivovjerstvo tvrdeći kao oni prakticiraju 'komunistički islam'. 

'Tko dođe u BiH treba znati da ovdje vrijede pravila IZ-a. Tko to
shvati dobro došao, tko ne, ne mora ni ostajati', bio je Cerićev
komentar na ovaj istup.

Rijaset IZ još je u ožujku ove godine posebnim zaključkom istaknuo odlučnost da zaštiti originalnost stoljetne tradicije muslimana u BiH pozvavši pritom sve imame i vjeroučitelje da budu dosljedni u tumačenju institucionalnog učenja islama. Poziv je tada upućen i muslimanima u drugim zemljama regije, uključujući Hrvatsku.

Ovo upozorenje nije međutim dalo željene rezultate pa je Rijaset reagirao još jednom rezolucijom, a reis Cerić najavio je daljnje korake ukoliko to bude nužno.

Ustvrdio je kako su sve džamije u BiH pod nadzorom IZ-a, iznoseći pretpostavku kako se oni koji ne poštuju tradicionalni islam okupljaju na drugim mjestima i tako pokušavaju širiti svoj pogled na svijet.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene