Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novajlija lijevoga centra

Cerar izabran za novog slovenskog premijera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament izabrao je profesora prava Miru Cerara za novog premijera dajući u zadatak tom političkom novajliji lijevoga centra da sredi loše financije Slovenije.

Cerar je dobio 57 glasova, a protiv njegova imenovanja glasovalo je 11 zastupnika. Odmah nakon izbora Cerar je položio prisegu. On sada u roku 14 dana parlamentu mora dostaviti listu ministara o kojoj će parlament ponovo glasovati, nakon čega će nova vlada biti i formirana. U međuvremenu tekuće poslove i dalje obavlja vlada premijerke u odlasku Alenke Bratušek.

Pročitajte i ovo Izbori za Europski parlament, ilustracija - 4 "Iskoristi svoj glas" "Kad imaš 12 godina i vidiš da ti je mama umrla da te zaštiti, to se ne zaboravlja": Počela je ključna faza kampanje za promociju europskih izbora Miro Cerar (Foto: AFP) politički potres Odstupio slovenski premijer Miro Cerar: "Danas se prelila kap preko ruba"

Cerar je u svom nastupnom govoru u parlamentu pred glasovanjem kao glavnu zadaću svoje buduće vlade iznio izlazak iz krize i financijsku stabilizaciju, ali osobito uspostavu pravne države i vladavine prava, te podizanje političke kulture, a založio se za dijalog i konstruktivcan odnos prema oporbi.

U novoj Cerarovoj vladi koja će početi raditi sredinom ili u drugoj polovici rujna djelovat će uz Cerarovu Stranku Mire Cerara (SMC) koja je na izborima 13. srpnja dobila 36 posto glasova još i Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Socijalni demokrati (SD).

Šest tjedana nakon osnivanja stranke pobijedio na parlamentarnim izborima

U oporbi ostaju Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, demokršćanska Nova Slovenija (NSI) Ljudmile Novak, Savezništvo Alenke Bratušek (SAB), te Udružena ljevica (ZL).

Cerar može računati da će u odlukama važnim za njegovu vladu imati i podršku SAB-a, a možda i ZL-a iako njegovi zastupnici tvrde da je riječ o "još jednoj neoliberalnoj vladi" koju ne mogu podržavati.

Janšina stranka u ponedjeljak je rezultate izbora 13. srpnja ponovo dovela u pitanje, navevši da je njihov rezultat upitne legitimnosti, te da će Cerar formirati "još jednu socijalističku vladu", od koje ne treba očekivati reforme, financijsku konsolidaciju i izlaz iz krize. I SDS i demokršćani ocijenili su u izjavama svojih zastupnika da je teško očekivati da bi Cerarova vlada mogla izdržati pun 4-godišnji mandat.

Cerar će ovih dana zaključiti razgovore s koalicijskim strankama, vezane na potpisivanje koalicijskog ugovora i raspodjelu ministarskih mjesta.

Za sada je poznato samo to da će u vladi biti 16 ministarstava, od čega će najmanje 8 ministarskih mjesta pripasti Cerarovoj stranci. Stranka umirovljenika DESUS trebala bi ih dobiti 3 do 4, a njen predsjednik Karl Erjavec ponovo će zauzeti mjesto ministra vanjskih poslova.

Ministar financija prema dogovoru trebao biti Dušan Mramor, profesor na Ekonomskom fakultetu u Ljubljani koji je ministar financija već bio od 2002. do 2004.

Mjesto ministra financija Cerarova stranka namjerava u svakom slučaju zadržati za sebe jer je deficit državnog proračuna od ovogodišnjih 4,4 posto potrebno u skladu sa smjernicama EU-a već u idućoj smanjiti na ispod 3 posto. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene