Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pokušaj postizanja mira

Tajno se sastali prije godinu dana, inicijativa se izjalovila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu se prije godinu dana potajno sastao s čelnicima Egipta i Jordana, što je bio neuspjeli pokušaj administracije tadašnjeg američkog predsjednika Baracka Obame da organizira regionalni summit o izraelsko-palestinskom miru, objavile su u nedjelju izraelske novine Haaretz.

Haaretz u nedjeljnoj objavi citira neidentificirane izvore iz Obamine administracije, te otkriva kako su se Netanyahu, egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi, jordanski kralj Abdullah i američki državni tajnik John Kerry sastali 21. veljače prošle godine u Aqabi, jordanskom odmaralištu na Crvenom moru.

Pročitajte i ovo Prosvjed Izraelaca Traže prijevremene izbore Tisuće Izraelaca na ulicama prosvjeduju: "Vlada žrtvuje taoce i jača Hamas" Joe Biden gube podršku Biden napao velikog saveznika i zaprijetio: "To je crvena linija!"

No inicijativa koja je u nastojanja za postizanjem mira trebala uključiti i druge arapske države na kraju se izjalovila nakon što je Netanyahu povukao svoju inicijalnu podršku, tvrdeći da je razlog protivljenje unutar njegove vlade desnice, tvrdi Haaretz.

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas nije sudjelovao na susretu u Aqabi, no s dogovorom ga je upoznao John Kerry, dodaje se.

Netanyahu je na sasanku s ministrima iz svoje stranke Likud priznao da se susret održao, no tada je rekao da je organizacija regionalnog summita bila njegova ideja, otkriva izvor iz kabineta izraelskog premijera.

Netanyahuov ured danas nije htio potvrditi te medijske napise, dok je Sisijev priopćio da se radi "o krivim informacijama", no nije demantirao da se susret stvarno dogodio. Jordan također nije imao komentara.

Netanyahu je u srijedu u Bijeloj kući ponovno spomenuo mogućnost onoga što naziva "regionalnim pristupom" izraelsko-palestinskom miru. To je rekao tijekom konferencije za medije s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom za kojeg se čini da prihvaća tu ideju. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene