Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Neformalni sastanak

Čelnici Europske unije započeli sastanak u Vilniusu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici dvadeset i osam zemalja EU-a okupili su se u čevrtak navečer u Vilniusu na neformalnom sastanku koji prethodi sutrašnjem summitu EU-a i Istočnog partnerstva, prije kojeg će biti parafirano nekoliko sporazuma između Unije i njezinih istočnih partnera, ali ne i onaj koji se najviše očekivao, s Ukrajinom.

Na neformalni sastanak u dvorcu velikih vojvoda Litve, iza kojeg će uslijediti i radna večera, među šefovima država i vlada zemalja EU-a na sastanak je stigao i hrvatski premijer Zoran Milanović.

Pred dvorcem se okupilo pedesetak prosvjednika koji su tražili od ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča da potpiše sporazume s EU-om, uzvikujući "Janukovič, potpiši ga" i "Ukrajina je Europa".

Ukrajina je trebala na summitu u petak potpisati sporazume o pridruživanju i o slobodnoj trgovini, što je bio i središnji događaj sastanka na vrhu Istočnog partnerstva, ali je prošli tjedan odustala od priprema za taj događaj.

Julija Timošenko traži od čelnika Europe da 'oslobode Ukrajinu'

Za petak ujutro najavljeno je parafiranje sporazuma o pridruživanju s Gruzijom i Moldovom, te potpisivanje sporazuma s Azerbajdžanom o vizama te s Gruzijom o sudjelovanju u mirovnim misijama.

Predsjednica Litve Dalia Grybauskaite, domaćica summita Istočnog partnerstva, kazala je kako vjeruje da će "prije ili kasnije" sporazumi s Ukrajinom biti potpisani, ali ne nužno u Vilniusu.

"Prije ili kasnije Ukrajina će potpisati, nadam se, ali ne nužno u Vilniusu. Sve ovisi o ukrajinskom vodstvu", kazala je u intervjuu za euronews.

Istočno partnerstvo inicijativa je pokrenuta 2009. s ciljem približavanja Europskoj uniji šest zemalja - Armenije, Azerbajdžana, Gruzije, Moldove, Ukrajine i Bjelorusije.

U Vilnius je uz predsjednika vlade doputovala i prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić koja je sudjelovala na sastanku šefova diplomacija EU-a. (Hina)

 DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook 

Pročitajte i ovo Nastavak prosvjeda poljoprivrednika Nezadovoljni europskom politikom Prosvjednici blokirali centar Bruxellesa: Europski birokrati gnjev poljoprivrednika mogu vidjeti, čuti, ali i namirisati Viktor Orban - 1 Kritizirao EU Orban ponovno podigao prašinu: "Mi nismo u ratu s Rusijom, oni su"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene