Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Čelnici EU-a podržali uspostavu Unije za Mediteran

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Europske unije podržali su danas prijedlog o uspostavi Unije za Mediteran, kao okvira za jačanje suradnje sa zemljama na južnoj obali Sredozemnog mora, te zadužili Europsku komisiju da predloži konkretne prijedloge za pokretanje te inicijative na summitu u Parizu u srpnju ove godine.

Slovenski premijer Janez Janša izjavio je na konferenciji za novinare da će na summitu 13. srpnja u Parizu biti pozvane i europske sredozemne zemlje, koje još nisu članice EU-a, među njima i Hrvatska.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Optuženi za pobunu Španjolski sudac počeo sa saslušanjem katalonskih dužnosnika Slika nije dostupna Neformalni summit Čelnici EU-a na summitu o migracijama i budućnosti Unije

Inicijativu za uspostavu Unije za Meditaran pokrenuo je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. Prema prvotnom Sarkozyjevom prijedlog u taj projekt pojačane suradnje sa zemljama na južnoj obali Mediterana trebale su biti uključene samo one članice EU-a, koje izlaze na Sredozemno more. To je naišlo na žestoko protivljenje sjevernih članica, u prvom redu Njemačke, koje su to odmah protumačile kao pokušaj izvlačanje sredstava iz zajedničkih europskih fondova u korist nekoliko članica i njihovih bivših kolonija.

Prošli tjedan, Sarkozy je pristao na znatno razvodnjavanje projekta i nakon toga dobio potporu njemačke kancelarke Angele Merkel. Prema zajedničkom prijedlogu Francuske i Njemačke nijedna zemlja članica EU-a neće biti isključena iz projekta.

Unija za Mediteran bit će nadogradnja postojećeg Barcelonskog procesa, pokrenutog 1995. godine, u okviru kojega se dosada odvijala suradnja s obalnim zemljama južnog Mediterana od Maroka do Turske.

Velika Britanija, najveći zagovornik turskog članstva u EU, vidjela je u Sarkozyjevoj ideji plan za stvaranje alternative ulasku Ankare u Uniju.

Premijer Janša i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavili su da prilikom rasprave o Uniji za Mediteran Turska uopće nije spominjana.

"Danas i jučer imali smo vrlo otvorenu raspravu o Uniji za Mediteran i nijednom nije spominjana riječ Turska", rekao je Janša.

Barroso je, sa svoje strane, rekao da to nije "alternativa za tursko članstvo u EU-u".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene