Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Slovački ministar oglasio se o stanju premijera: "Ovo je jako težak dan. Borba za život premijera i dalje traje"

ubili su 298 ljudi

Čeka se nalog za uhićenje: Četvorici će se suditi za ubojstvo zbog rušenja malazijskog zrakoplova

Ostatci zrakoplova na letu MH17 (Foto: AFP) - 2
Ostatci zrakoplova na letu MH17 (Foto: AFP) - 2 Afp
Aktualno Galerija Ostatci zrakoplova na letu MH17 (Foto: AFP) - 2 Ostatci zrakoplova na letu MH17 (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp +0 Ostatci zrakoplova na letu MH17 (Foto: AFP) - 1 Galerija 1/2 >>
Zajednički istražni tim pet zemalja, koji istražuje rušenje putničkog zrakoplova na letu MH17 Malaysia Airlinesa prije pet godina, objavio je imena četvorice osumnjičenika kojima će se suditi za ubojstvo. U padu zrakoplova poginulo je 298 ljudi.

Zajednički istražni tim pet zemalja, Australije, Belgije, Malazije, Nizozemske i Ukrajine, objavio je da će u srijedu izdati međunarodne uhidbene naloge za četvoricu muškaraca koje sumnjiči da su srušili zrakoplov MH17 u srpnju 2014. godine. Njima će se suditi za ubojstvo.

Pročitajte i ovo Njemački borbeni zrakoplovi Eurofighter Burno iznad Baltika Njemački borbeni zrakoplovi presreli rusku letjelicu Ilustracija izazvali bijesne reakcije "Što je s ljudima? To je tako opasno": Deseci posjetitelja festivala uperili lasere u putnički avion

Kako piše CNN, radi se o trojici Rusa – Igoru Girkinu, Sergeju Dubinskiyju i Olegu Pulatovu – i Ukrajincu Leonidu Kharchenku.

Istražitelji kažu da je Girkin bivši pukovnik Savezne sigurnosne službe Ruske Federacije, a ujedno je i veteran proruskih i prosrpskih ratova protiv muslimana u BiH i Čečeniji.

On je nakon pada zrakoplova preuzeo odgovornost za njegovo rušenje, a prije nego što je službeno objavljena informacija o padu, Gorkin se na Twitteru pohvalio da su njegove snage srušile vojni avion. ''Na području Toreza srušili smo An-26. Leži negdje u rudniku 'Napredak'. Upozorili smo vas - nemojte letjeti našim nebom. A postoji i snimka pada ptice. Ptica je pala nedaleko rudnika, rezidencijalno područje nije ometano. Civili nisu ozlijeđeni'', pisalo je u tvitu koji je kasnije izbrisan.

Dubinskiy je radio kao agent ruske vojne obavještajne agencije GRU. Pulatov je bivši vojnik ruske specijalne jedinice Specnaz.

Jedino Ukrajinac Kharchenko nije povezan s vojskom, no istražitelji vjeruju da je u srpnju 2014. vodio borbenu postrojbu u Donjecku.

Neće tražiti izručenje

S obzirom na to da ruski i ukrajinski ustav zabranjuje izručenje državljana tih dviju zemalja, istražitelji neće tražiti izručenje četvorice osumnjičenih, ali će od Rusije tražiti da sudjeluje u istrazi, kao i da obje državi ispitaju osumnjičenike.

Podsjetimo, u srpnju 2014. godine iznad Ukrajine, nedaleko od Donjecka, srušio se zrakoplov tipa Boeing 777 malezijske aviokompanije. U trenutku pada na letu MH17 nalazilo se 280 putnika i 15 članova posade.

Istom rutom netom prije pada letjelo je još nekoliko zrakoplova iste agencije.

Aktualno "Komarci su me živog pojeli. Sklanjamo se u kuće, a oni čekaju pred vratima, kao u zasjedi. Otvorimo vrata i šmugnu unutra" Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 5 Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 5 Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 4 Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 4 Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 3 Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 3 Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 2 Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 2 +0 Na leđima su stotine uboda (FOTO: Ivan Zgrebec) - 1 Hrvatska "Komarci su me živog pojeli. Sklanjamo se u kuće, a oni čekaju pred vratima, kao u zasjedi. Otvorimo vrata i šmugnu unutra" 1/5 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene