Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka s Kube

Castro: Smrću Chaveza Kuba izgubila najboljeg prijatelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Fidel Castro danas je uputio pravu odu pokojnom venezuelanskom predsjedniku Hugu Chavezu, 'zagovorniku siromašnih i najboljem prijatelju kojeg je Kuba ikada imala'.

Vijest o Chavezovoj smrti, izjavio je Castro, nije bila neočekivana, ali je bila veliki udarac. "Tog 5. ožujka, u poslijepodnevnim satima, preminuo je najbolji prijatelj kojeg je Kuba imala u svojoj povijesti", napisao je Castro u kolumni u Granmi, glasilu Komunističke partije.

Pročitajte i ovo Pogreb žrtve nasilja na Zapadnoj obali Na Zapadnoj obali Izraelski doseljenici u valu nasilja ubili dvojicu mladih Palestinaca Slika nije dostupna Liječenje nastavlja doma Chavez se vratio u Venezuelu, na Twitteru napisao: 'Hvala ti Bože!!'

>> Milijuni na ispraćaju: 'Chavez živi! Revolucija se nastavlja!'

"Imali smo čast s tim bolivarskim vođom dijeliti iste ideale socijalne pravde i potporu za izrabljivane. Siromasi su siromasi u svim dijelovima svijeta", kazao je 86-godišnji Castro, vođa kubanske revolucije.

Tijekom Chavezove vladavine, on i Castro su razvili vrlo bliske osobne i političke odnose koji su rezultirali vrlo izdašnom pomoći Venezuele Kubi, promovirajući istodobno jedinstvo Latinske Amerike naspram američkog utjecaja u regiji.

Hugo Chavez pomagao Kubi

Chavez je spasio Kubu u vrlo teškim gospodarskim vremenima nakon kolapsa SSSR-a 1991., tako što je ugovorom o robnoj razmjeni dvije trećine svoje nafte ustupio Kubi u zamjenu za usluge kubanskih liječnika i medicinskih sestara. Mnogi na Kubi strahuju što će se dogoditi sa suradnjom dviju zemalja nakon Chavezove smrti.

>> Evo koje su bile posljednje riječi Huga Chaveza prije smrti...

Castro je svoju kolumnu završio citirajući još jednog svog pokojnog druga i revolucionara Ernesta Che Guevaru. "Do pobjede uvijek, nezaboravni prijatelju", napisao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene