Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

'Izrael ima pravo postojati'

Castro poručio Ahmadinedžadu da prestane negirati holokaust

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši kubanski predsjednik Fidel Castro, u jednom od svojih rijetkih intervjua, poručio je iranskom predsjedniku Mahmudu Ahmadinedžu da prestane negirati holokaust, te je kazao da Izrael ima pravo postojati.

'Židovi su živjeli puno teže od nas', kazao je Castro (84) u intervjuu američko-židovskom novinaru Jeffreyu Goldbergu za list 'The Atlantic'. Na upit što može poručiti Ahmadinedžadu koji stalno negira holokaust, Castro je rekao da Iran može pridonijeti miru priznanjem da 'postoji 'jedinstvena' povijest antisemitizma i da pokuša shvatiti zašto se Iran boji za svoju opstojnost'. Izrael i židovski narod tako su dobili neočekivanog odvjetnika u liku Fidela Castra koji je u razgovoru, kako prenosi list Jerusalem Post, kazao da su Židovi bili izloženi stalnim progonima tijekom duge povijesti, te istaknuo da se 'ništa ne može usporediti s holokaustom'.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pismo otkrio vatikanski arhivist Papa Pio XII rano znao za holokaust: "Vatikan imao informacije da su radni logori tvornice smrti" Ilustracija slučaj poljske obitelji Nacisti su ubili deveteročlanu obitelj, uključujući novorođenče jer su skrivali Židove: Katolička crkva sada ih je beatificirala

Castro je naširoko govorio i o svojim prvim iskustvima s antisemitizmom dok je kao mladić odrastao u katoličkoj Kubi, kada su ga učili da su 'Židovi ubili Boga'. Goldberg se sa suprugom nalazio na odmoru na Kubi kada mu je stigao poziv za razgovor s Castrom, koji je pročitao njegov raniji članak o mogućnosti da Izrael napadne Iran. Bivši kubanski čelnik pozvao je Izrael i SAD na suzdržanost po tom pitanju. Castro se 2006. povukao s dužnosti nakon 47-godišnje vladavine zbog lošeg zdravstvenog stanja. Castro, poznat po višesatnim govorima, uglavnom se rijetko pojavljuje u javnosti.

>> Chavez na poziv Castra sprema govor

Njegova potpora pravu Izraela na postojanje i kritiziranje iranskog poricanja holokausta iznenađujuća je zbog Castrova statusa ikone u revolucionarno-ljevičarskom pokretu Latinske Amerike, koja se obično svrstava uz iransku politiku. Goldberg je na svom blogu objavio da Castro, iako djeluje krhko, brzo razmišlja i pun je energije. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene