446646
446646
446646
446646
446646

Čekaju ukazanje ukletog jedrenjaka na Veliku Gospu

  • , 15.08.2016., 18:53
  • Autor:
  • komentara

Cartagena, lučki grad na jugu Španjolske, na Veliku Gospu iščekuje ukazivanje ukletog jedrenjaka.

 
 
 
 
Jedrenjak (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)
Jedrenjak (Ilustracija: Guliver/Thinkstock)

U zaljevu ispred Cartagene, kada munje u noći osvijetle more, na horizontu se može vidjeti sablasni jedrenjak potopljen ondje prije 407 godina, govori legenda koja se ondje prenosi generacijama.

"To je priča u koju i danas vjeruju stariji ljudi", kaže Paco Gracia, 45-godišnji stanovnik i turistički vodič. Slušali su je kada su bili mali pa i danas znatiželjno gledaju prema zaljevu zaštićenom visokim stijenama.

Nakon invazije Maura sa sjevera Afrike španjolski vladari su nakon nekoliko stoljeća u sklopu rekonkviste vratili ondje vlast, a Cartagenu su opet preuzeli 1245.

Četiri stoljeća kasnije plemić Luis Garre zaljubio se ondje u plemkinju Leonor de Ojedu, no ona je voljela drugog muškarca poznatog kao Carlos Laredo. Laredo je zapravo bio potomak Arapa i njegovo pravo ime bilo je Yosuf ben Ali.

Španjolci su u to vrijeme pokrštavali ljude poput njega poznate pod imenom "Moriscos", a Yosuf je tajno, da nitko nije znao, uzeo kršćansko ime zbog ljubavi prema plemkinji. Kada je to otkrio ljubomorni Garre prijavio ga je, a španjolska Inkvizicija je Yosufa pogubila na lomači.

Tuga plemkinje bila je velika no ne kao ona Yosufove sestre Fatime. Ona je zavela Garru kako bi mu se osvetila nastojeći ga odvesti na galiju gdje bi veslao do kraja života. Plemić se probudio zavezan u potpalublju jedrenjaka. Uspio se u mraku osloboditi, a kako bi vidio gdje je uzeo je baklju i slučajno izazvao požar. Vatra je zahvatila barut te su u eksploziji svi poginuli.

Bilo je to 1609., godinu dana prije nego su Španjolci preko luke u Cartageni protjerivali potomke Maura iz zemlje.

Danas je Cartagena trgovačka i vojna luka, no masovni turizam posljednjih desetljeća promijenio je grad i okolna mjesta. Uređeni restorani, kafići, plaže i muzeji nude se turistima. Legendu o jedrenjaku mladi ne znaju i nema je u promotivnim materijalima.

No ona i dalje živi u razgovorima starijih ljudi. Ribari u starim tavernama, uz čaše crnog vina, i dalje pričaju legendu o nesretnoj ljubavi i sukobu dvaju svjetova, a kada sunce zađe na Veliku Gospu, gledaju prema obzoru ne bi li ugledali ukleti jedrenjak. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.



DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se