Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može se kandidirati na izborima

Carles Puigdemont: Smijenjeni predsjednik koji se ne smatra otpuštenim

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont koji je u subotu smijenjen zbog proglašenja nezavisnosti Katalonije, moći će se kandidirati za dva mjeseca na prijevremenim izborima, rekao je subotu Iñigo Méndez de Vigo, glasnogovornik španjolske vlade i njen ministar kulture, obrazovanja i sporta.

"Gospodin Puigdemont i svi politički lideri moći će sudjelovati na tim izborima. To bi bilo dobro jer bi tako svi Katalonci mogli presuditi o onome što gledamo zadnjih godinu dana", izjavio je Méndez de Vigo u razgovoru za televiziju Reutersa.

Pročitajte i ovo Carles Puigdemont (Foto: AFP) Objavljene presude Španjolski sud izdao novi uhidbeni nalog za Puigdemonta Carles Puigdemont (Foto: AFP) "nisam pobjegao" Bivši katalonski premijer u iščekivanju presude svojim najbližim suradnicima: "Bit će osuđeni"

Istaknuo je kako Puigdemont trenutno nema nikakvu funkciju jer je smijenjen. Puigdemont se, međutim, ne smatra otpuštenim pa je u subotu u svojstvu predsjednika regionalne vlade pozvao Katalonce da brane ono što je dosad postignuto te se demokratskim i mirnim metodama usprotive mjerama španjolske vlade, odnosno aktiviranom članku 155. ustava.

"Neodgovornost Puigdemonta ne poznaje granice"

Na Puigdemontov poziv Kataloncima da pruže demokratski otpor izravnoj vlasti Madrida vladajuća španjolska stranka je uzvratila kako time pokazuje beskrajnu bezobzirnost.

"Ovo je vrlo ozbiljno. Neodgovornost Puigdemonta ne poznaje granice", rekla je Narodna stranka premijera Mariana Rajoya na Twitteru.

U gradu Gironi, gdje živi i gdje je svojedobno bio gradonačelnik, dočekan je pljeskom i ovacijama. U tom gradu u nedjelju novi nogometni prvoligaš Girona dočekuje u prvenstvenoj utakmici španjolskog prvaka Real Madrid, simbol monarhije. U subotu grad s 98.000 stanovnika slavi Svetog Narcisa, zaštitnika Girone.

"Nastavit ćemo raditi na uspostavi slobodne zemlje", istaknuo je ondje Puigdemont. U petak je katalonski parlament izglasao proglašenje republike Katalonije nakon čega je španjolska vlada, uz odobrenje španjolskog parlamenta, otpustila katalonsku vladu.

Njene dužnosti preuzela su španjolska ministarstva na rok od dva mjeseca, do održavanja izvanrednih izbora u Kataloniji koje je vlada u Madridu najavila za 21. prosinca.

"Bilo bi dobro da se (Puigdemont) podvrgne demokratskim izborima pa da Katalonci kažu što misle o njegovoj politici", izjavio je Méndez de Vigo. Ukoliko Puigdemont odbije napustiti ured predsjednika vlade, Madrid će reagirati "inteligentno i razumno", rekao je glasnogovornik španjolske vlade. "Nitko nije iznad zakona", naglasio je Méndez de Vigo.

Odvjetnik Puigdemnota: "Dva legaliteta u Kataloniji"

Odvjetnik Puigdemonta Jaume Alonso-Cuevillas kazao je kako su u Kataloniji u kohabitaciji dva legaliteta - španjolski i onaj katalonske republike. 

Dodao je da će sami građani pomaknuti jezičac na vagi na određenu stranu.

"Suočeni smo sa srazom dviju legalnosti", dodao je odvjetnik. Prema prijelaznom zakonu koji je usvojio katalonski parlament, a zatim ga suspendirao španjolski ustavni sud, postoji nova republika i predsjednik katalonske vlade je predsjednik republike. Prema španjolskom zakonu nema nove države i predsjednik katalonske vlade je svrgnut", dodao je. "Treba pričekati sljedeće dane i vidjeti ima li država koja je tek nastala dovoljno snage da se nametne".

U subotu je nekoliko tisuća prosvjednika u Madridu zatražilo zatvor za Puigdemonta zbog "izdaje" i "državnog udara". U nedjelju bi se u Barceloni trebao održati skup pobornika ujedinjene Španjolske. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene