Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč tome, nema reakcije

Carla Del Ponte: "Postoji dovoljno dokaza da UN osudi Assada za ratne zločine"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ovo istražno povjerenstvo o Siriji prikupilo je dovoljno dokaza da se sirijskog predsjednika Bashara al-Assada osudi za ratne zločine, rekla je u nedjelju članica povjerenstva Carla del Ponte.

Del Ponte (70), koja je kazneno gonila odgovorne za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, najavila je prošli tjedan da se povlači s te dužnosti jer Vijeće sigurnosti UN-a nije spremno utemeljiti poseban sud za ratne zločine počinjenje u Siriji. Nije kazala kada će odstupiti s dužnosti.

Pročitajte i ovo Ilustracija Početkom rata Optuženi da su na Baniji ubijali civile među kojima i maloljetnike: Sad se optužnica za jedan od najtežih zločina - raspala Slika nije dostupna Pušta teritorij pobunjenicima Assad taktikom i dalje drži ključeve Sirije?

Odgovarajući u intervjuu za švicarski list SonntagsZeitung na pitanje ima li dovoljno dokaza da se Bašara al Assada osudi za ratne zločine, kazala je: "Da, uvjerena sam da ima. Zato je situacija toliko frustrirajuća. Pripremni posao je odrađen. Unatoč tome, nema tužitelja i suda."

Sirijska vlada odbacuje izvješća povjerenstva o raširenim ratnim zločinima provladinih snaga i sirijskih snaga sigurnosti.

Del Ponte, bivša švicarska državna tužiteljica, pridružila se tročlanom povjerenstvu u rujnu 2012., prikupljajući podatke o napadima bojnim otrovima, genocidu nad iračkim jezidima, opsadama i bombardiranju humanitarnih konvoja.

Povjerenstvo je osnovano u kolovozu 2011. i opetovano upozorava na kršenja ljudskih prava u Siriji, ali njegovi apeli da se poštuje međunarodno pravo uglavnom ne nailaze na plodno tlo.

Iako UN osniva novo tijelo koje će pripremiti krivične postupke, nema naznaka da će se osnovati i pravi sud za ratne zločine. Niti Vijeće sigurnosti UN-a ima namjeru situaciju proslijediti Međunarodnom kaznenom sudu u Den Haagu.

"Šest godina povjerenstvo je provodilo istrage. Sada bi tužitelj trebao nastaviti naš posao i privesti ratne zločince pred poseban sud. Ali Rusija to blokira vetom u Vijeću sigurnosti UN-a", kazala je Del Ponte.

Na pitanje koje je strane u sukobu povjerenstvo najviše istraživalo, kazala je: "Svi su počinili ratne zločine. Prema tome istraživala sam ih sve." (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene