Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Članica UN-ovog tima

Carla del Ponte otkrila prekomjerno granatiranje u Siriji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
UN-ovi istražitelji, među kojima je i bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte, kažu da su pronašli dokaze prekomjernog granatiranja u Siriji.

Rat u Siriji podijelio se po sektaškoj liniji i sve su više u sukobu vladajući alaviti s većinskim sunitima, a strani borci pomažu objema stranama, objavili su u četvrtak istražitelji Ujedinjenih naroda za ljudska prava.

Pročitajte i ovo Sayyed Ali Khamenei Situacija se zaoštrava Predsjednik Irana najavio: "Svaki izraelski odgovor dočekat ćemo s još jačim udarom" Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima''

>> UN zatražio 1,5 milijardi dolara za pomoć Siriji

"Borbe vladinih snaga i pobunjenih naoružanih skupina približavaju se kraju druge godine, a sukob je poprimio otvoreno sektašku narav", kažu nezavisni istražitelji pod vodstvom brazilskog pravnog stručnjaka i diplomata Paula Pinheira u najnovijem izvještaju na deset stranica.

Snage sirijske vlade intenziviraju bombardiranje iz zraka čak i na bolnice, a ima i dokaza za 'prekomjerno' granatiranje, kažu. Obje strane "sve više krše međunarodno pravo", dodaje se u izvještaju. "Etničke i manjinske skupine osjećaju se pod prijetnjom i napadnute pa se sve više svrstavaju uz jednu od sukobljenih strana, u skladu sa sektaškom podjelom".

Povjerenstvo za Siriju osnovalo je UN-ovo Vijeće za ljudska prava u kolovozu, ali članovi povjerenstva nisu dobili dozvolu za posjet Siriji, samo je predsjednik Pinheiro privatno boravio u toj zemlji. U povjerenstvu je između ostalih i bivša glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene