Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Carla del Ponte čestitala na uhićenju Tolimira?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavna tužiteljica tribunala u Den Haagu Carla del Ponte završila je u utorak rano poslijepodne u Beogradu prvi krug razgovora s operativcima koji rade na provođenju Akcijskog plana o suradnji Srbije s tim tribunalom, a tijekom dana razgovarat će s ministrom policije Draganom Jočićem i ministrom obrane Draganom Šutanovem.

Sastanak Carle del Ponte i šefova Sigurnosno informativne agencije (BIA) i Vojno sigurnosne agencije ( VBA) Rade Bulatovića i Svetka Kovača, kojemu je prisustvovao i koordinator vladinog Akcijskog plana, srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević, u zgradi Specijalnog suda, trajao je oko tri sata, a sudionici sastanka se nisu obraćali medijima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Carli del Ponte zabranjeno predstavljanje knjige o ICTY-ju Slika nije dostupna Knjiga Carle del Ponte 'Lov: ja i ratni zločinci' podigla prašinu

Prema informacijama B 92, tim za provođenje akcijskog plana
obavijestio je glavnu tužiteljicu ICTY-a o dosadašnjim akcijama i
onome što se planira za budućnost. Sudionici sastanka su se, kako navodi B 92, složili su se da su dvije posljednje akcije potrage za optuženicima, od kojih je jedna rezultirala prebacivanjem bivšeg generala RS Zdravka Tolimira u Den Haag, napredak u suradnji Srbije s Tribunalom.

Navodno je, prema B 92 , "Del Ponte čestitala šefu BIA Bulatoviću na uspješno izvedenoj akciji prebacivanja Tolimira u Haag".

Glede slučaja Tolimir, informacije tužiteljstva o okolnostima
njegova dolaska u Den Haag razlikuju se od informacija vlasti u
Beogradu. Dok službeni Beograd tvrdi da je akcija uhićenja odbjeglog generala izvedena na teritoriju Republike Srpske (RS) uz asistenciju policije Srbije, verzija glavne tužiteljice poklapa se s onom koju je u ponedjeljak u sudnici iznio sam Tolimir, tvrdeći da je u Haag prebačen iz Srbije, a preko RS, objavljuje beogradski radio i tv B 92.

Oni navode i "da Carla del Ponte ne razumije zašto je u javnost
plasirana prva verzija i kaže kako je zabrinjavajuće što o akciji
nisu znali nijedan od koordinatora, kao ni načelnik VBA. Taj detalj
nije najvažniji u cijeloj priči, ali za glavnu tužiteljicu je
pokazatelj tko su zaista najodgovorniji ljudi u Srbiji koji mogu, kada hoće, pronaći i uhititi bjegunce".

Prema navodima B 92 "Carla del Ponte je tijekom razgovora u
ponedjeljak uputila manje pohvala dužnosnicima u Srbiji nego što su oni očekivali nakon uhićenja Zdravka Tolimira, a razgovor je bio umjereno srdačan".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene