Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvrijedio Izrael i Pakistan

Cameronova iskrenost uzdrmala britansku diplomaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer David Cameron otvoreno je govorio što mu je bilo na umu tijekom posjeta Turskoj i Indiji pa su mediji počeli postavljati pitanja događa li se to zbog njegova neiskustva ili se radi o novom pristupu diplomaciji.

Prvo je izazvao ljutnju u Izraelu izjavivši za posjeta Turskoj da je Gaza 'zatvorenički logor', a potom je uvrijedio službeni Islamabad kada je pred indijskom publikom u Bangaloreu izjavio da je Pakistan 'promovirao izvoz terora'.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

U Ankari je također rekao da su protivnici turskog članstva u Europskoj uniji 'protekcionisti, polarizirani i opterećeni predrasudama', s čime se vjerojatno ne bi složili Pariz i Berlin koji se protive turskom članstvu, piše Reuters.

'Mislim da je važno otvoreno govoriti o tim stvarima prijateljskim zemljama', rekao je Cameron u intervjuu za britanske medije u četvrtak. 'Poreski obveznici me ne plaćaju da ljudima po svijetu govorim ono što žele čuti. Iskren sam bio prije, bit ću i ubuduće', rekao je.

Cameron (43) je najmlađi britanski premijer u gotovo dva stoljeća, a na dužnosti je od svibnja.

Njegove riječi o Pakistanu izazvale su oduševljenje u indijskim medijima, ali pakistanski diplomatski predstavnik u Britaniji nema isti osjećaj. 'Njegova je izjava u potpunoj suprotnosti sa stanjem na terenu. Bilateralni posjet Indiji namijenjen jačanju trgovačkih veza mogao bi proći i bez narušavanja izgleda za postizanje mira u regiji', napisao je Wajid Shamsul u kolumni u Guardianu.

Izraelski veleposlanik u Britaniji, Ron Prosor, također nije bio impresioniran onime što je Cameron rekao u Turskoj. 'Ljudi u Gazi su zatočenici terorističke organizacije Hamasa', rekao je u kratkom komentaru.

Ministar vanjskih poslova William Hague našao se u četvrtak također pod 'paljbom' novinarskih pitanja o tome bi li premijer Cameron mogao pažljivije birati riječi. 'Premijer govori istinu i mi svi stojimo iza njega', odgovorio je. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene