Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Procjena stanja

Čak četvrtina obradivih površina Zemlje u jako je lošem stanju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Poljoprivrednici će do 2050. morati proizvoditi 70 posto više hrane kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva čiji će broj do tada dosegnuti devet milijardi.

Ujedinjeni narodi završili su prvu globalnu procjenu stanja zemljanih resursa planeta te izvijestili da je četvrtina sve zemlje u jako lošem stanju i upozorili kako se taj trend mora zaustaviti u pokušaju prehranjivanja rastuće populacije Zemlje.

Pročitajte i ovo S tržišta se povlače proteinske palačinke opoziv proizvoda Provjerite zalihe, s polica se povlači slastica zbog plijesni PR oglas OKUSI SVIJETA

Organizacija za hranu i poljoprivredu procjenjuje da će poljoprivrednici do 2050. morati proizvoditi 70 posto više hrane kako bi se zadovoljile potrebe stanovništva čiji će broj do tada dosegnuti devet milijardi. Čak do milijardu tona pšenice, riže i ostalih žitarica te 200 milijuna tona govedine i ostalih vrsta mesa bit će potrebno za prehranjivanje čovječanstva.

>> Kriza dotukla Afriku: 'Više si ne možemo priuštiti tri obroka na dan'

U izvješću UN-ove organizacije piše da se većina iskoristivih površina već obrađuje, prenosi Guardian, ali na potpuno krive načine koji umanjuju produktivnost te izazivaju eroziju tla i pretjerano trošenje vode. To znači da će se pri dosezanju zadanih ciljeva poljoprivrednici morati okrenuti 'održivom pojačanju' proizvodnje na obradivim površinama.

UN-ovi stručnjaci zaključili su da su klimatske promjene uparene s lošim poljoprivrednim navikama doprinijele smanjenju produktivnosti obradivih površina u svijetu nakon nekoliko blagodatnih godina 'zelene revolucije' kada su prinosi porasli zbog novih tehnologija, pesticida i uvođenja visokoprinosnih usjeva.

Zbog toga količina obradivih površina u svijetu porasla je za 12 posto od 1961. do 2009., a proizvodnja hrane porasla je za 150 posto.

Organizacija za hranu i poljoprivredu naglašava da je 25 posto svjetske zemlje u jako lošem stanju zbog erozije tla, degradacije vode i gubitka biološke raznolikosti. Dodatnih osam posto u nešto je boljem stanju, dok je 36 posto stabilno ili loše, a 10 posto se poboljšava. Ostatak zemaljske površine ili je ogoljen ili pokriven vodama. (Agencija VLM)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene