Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush zajamčio angažman SAD-a u izraelsko-pamestinskim pregovorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush ponovo je zajamčio aktivni angažman SAD u obnovljenim mirovnim pregovorima Izraela i palestinskih vlasti, nakon sastanka s izraelskim premijerom Ehudom Olmertom i palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom u Bijeloj kući.

"Jedna stvar koju sam zajamčio dvojici 'gentlemana' jest da će SAD biti aktivno angažirane u procesu. Mi ćemo iskoristiti našu moć da vam pomognemo dok dolazite do nužnih odluka kako bi se pripremila palestinska država koja će živjeti u miru s Izraelom", rekao je Bush novinarima u vrtu Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Greta Thunberg na pro-palestinskom prosvjedu u Švedskoj - 3 Uoči Eurosonga Policija odvela Gretu Thunberg s propalestinskog prosvjeda: "Nećemo dopustiti da si operu savjest" Opća skupština UN-a glasa o priznanju Palestine 25 država suzdržano Opća skupština UN-a podržala palestinsko članstvo: Pogledajte kako je glasala Hrvatska

"Jučer je bio važan dan. Početak koji budi nadu", rekao je Bush, uz kojeg su stajali Olmert i Bush.

Na današnjem sastanku Bush-Olmert-Abas u Bijeloj kući, trećem u zadnja tri dana, svečano su inaugurirani obnovljeni
izraelsko-palestinski mirovni pregovori, čiji su nastavak trojica
čelnika obznanila na bliskoistočnoj mirovnoj konferenciji u Annapolisu u utorak, održanoj uz sudjelovanje ministara vanjskih poslova i drugih dužnosnika 49 zemalja i međunarodnih organizacija, uključujući i 14 arapskih zemalja.
Prvi sastanak pregovoračkih ekipa Izraela i Palestinskih vlasti, najavljen je za 12. prosinca u regiji, s ciljem da se do kraja 2008. postigne sveobuhvatni mirovni sporazum o stvaranju palestinske države, njezinim granicama, statusu Jeruzalema i izbjeglicama, te o sigurnosnim jamstvima za Izrael.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice u srijedu je imenovala umirovljenog generala Jamesa Jonesa, bivšeg zapovjednika snaga NATO-a u Europu, za posebnog američkog izaslanika za izraelsko-palestinske mirovne pregovore, koji će po njezinim riječima promicati američke ciljeve za rješavanje sukoba, surađivati s Izraelcima i Palestincima na sigurnosnim pitanjima i surađivati s ključnim zemljama za podršku sigurnosti na Bliskom istoku.

Marinski general Jones, u kratkom je obraćanju novinarima najavio kako će oformiti ekipu suradnika iz State Departmenta i Pentagona, koja će mu pomagati u ispunjavanju nove misije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene