Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush upozorio Amerikance na opasnost od napada Al Qaide

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George Bush jučer je rat u Iraku opisao kao bitku između SAD-a i Al Qaide te otkrio dio obavještajnih podataka prema kojima je Osama bin Laden 2005. naredio da se u Iraku osnuje teroristička ćelija koja će napasti ciljeve u SAD-u.

"Prema mišljenju vođa Al Qaide, napadi 11. rujna (2001.) bili su samo kapara za nasilje koje tek treba uslijediti. Izazov je vjerovati da mir ovdje kod kuće nakon 11. rujna znači da je prošla opasnost za našu zemlju", upozorio je Bush u govoru koji je održao na podjeli diploma polaznicima Akademije Obalne straže u New Londonu, u saveznoj državi Connecticutu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ugovara se termin CIA: Tko iz Senata pošalje zahtjev, može vidjeti mrtvog Osamu! Slika nije dostupna 'Neuspjeh bio imao ozbiljne posljedice' Obama: Napad na Bin Ladena '40 mi je najduljih minuta u životu'

"Ovdje u Americi, živimo u središtu oluje. Svugdje oko nas pušu opasni vjetrovi koji mogu stići na naše obale u svakome trenutku", naglasio je američki predsjednik dan uoči glasanja u Kongresu o spornom zakonu o financiranju rata u Iraku, oko kojeg se Bijela kuća nadmeće s demokratskim čelnicima već tri mjeseca i na čiju je prethodnu verziju Bush stavio veto.

Bush se osvrnuo i na kritike rata u Iraku u kojima se taj sukob
uspoređuje s Vijetnamskim ratom, koji je završio porazom SAD-a 1975., ističući kako "neprijatelj u Vijetnamu nije imao ni namjeru ni mogućnosti napasti na teritoriju SAD-a, što je s neprijateljem u Iraku slučaj".

"Pobjeda u Iraku važna je za Osamu bin Ladena, pobjeda u Iraku vitalna je za SAD", kazao je Bush, dodajući kako obavještajni podaci govore da je Bin Laden u siječnju 2005. zadužio Abu Musava al-Zarqawija, svog najvišeg operativca u Iraku da organizira terorističku ćeliju koja će iskoristiti Irak kao polazište za napad unutar SAD-a.

Bush je spomenuo i planirani teroristički napad prošloga ljeta, koji su otkrile britanske vlasti "samo dva ili tri tjedna prije izvršenja" spriječivši dizanje u zrak zrakoplova koji su trebali letjeti prema SAD-u.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene