Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Američkom gospodarstvu prijeti velika kriza'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush pozvao je Kongres da prihvati prijedlog administracije za sanaciju financijskog sektora vrijedan 700 milijardi dolara, upozorivši kako u suprotnom gospodarstvu SAD-a prijeti "duga i bolna recesija".

"Mi smo usred ozbiljne financijske krize, a savezna vlada odgovara odlučnim akcijama", rekao je Bush u televizijskom obraćanju naciji iz Bijele kuće.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Hrvatskoj pad UNCTAD: Globalni oporavak stranih ulaganja Slika nije dostupna Guverner FED-a 'Svijet se počinje oporavljati od recesije'

"Bez hitne akcije Kongresa, Amerika može skliznuti u veliku paniku...ako Kongres ne odobri plan spašavanja, zemlja se može suočiti s dugom i bolnom recesijom", upozorio je Bush, dodajući kako je plan od 700 milijardi dolara "dovoljno velik da riješi ozbiljan problem".

Bush je pozvao u četvrtak u Bijelu kuću čelnike Kongresa i predsjedničke kandidate Johna McCaina i Baracka Obamu na razgovore oko usvajanja kriznog vladinog programa i rješavanja financijske krize, a oni su potvrdili svoj dolazak.

Bush je naglasio kako je prihvaćanje prijedloga nužno da bi se obnovilo povjerenje na tržištu, izgubljeno nakon kolapsa nekoliko divovskih banaka i drugih financijskih institucija, pod teretom nelikvidnih vrijednosnica deriviranih iz hipotekarnih kredita.

"Snažno vjerujem u slobodno poduzetništvo, tako da mi se prirodni instinkt protivi vladinoj intervenciji. No, ovo nisu normalne okolnosti. Tržište ne funkcionira normalno. Došlo je do raširenog gubitka povjerenja", rekao je Bush.

Plan predviđa da vlada od banaka i drugih financijskih tvrtki otkupi po diskontnoj cijeni njihovu nelikvidnu imovinu, većinom vrijednosnice oslonjene na hipotekarne kredite, čija je vrijednost decimirana nakon kolapsa tržišta nekretnina. Cilj je stabilizirati te tvrtke i potaknuti ih da ponovo daju kredite i pridonesu oporavku stambenog tržišta.

"Vlada je jedina institucija dovoljno strpljiva da otkupi ta sredstva po sadašnjim niskim cijenama i drži ih dok se cijene ne vrate na normalu", rekao je Bush.

Prijedlog sanacije teško uzdrmanog Wall Streeta sa 700 milijardi dolara naišao je na vrlo skeptičnu reakciju zastupnika u Kongresu, uključujući i neke iz Busheve Republikanske stranke, koji su ga nazvali "financijskim socijalizmom".

Demokrati, koji drže većinu u Kongresu, tražili su da se u paketu predvide i sredstva za kućevlasnike kojima prijeti ovrha, kakvih je u SAD oko pet milijuna, te da se ograniče primanja članova uprava onih financijskih tvrtki koje će koristiti vladin paket pomoći.

U srijedu su stigle naznake popuštanja i mogućeg kompromisa oko vladinog prijedloga, koji bi bio primjenjen u etapama s prvom od oko 150 do 200 milijardi dolara, kako su izvijestili američki mediji.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene