Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush u Pekingu otvorio veleposlanstvo, govorio o slobodi govora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush ponovo je pozvao na 'slobodu izražavanja' u petak u Pekingu otvarajući novu, 434 milijuna dolara vrijednu zgradu veleposlanstva Sjedinjenih Država, nekoliko sati prije svečanog otvorenja Olimpijskih igara.

'I dalje ćemo otvoreno govoriti da svi ljudi imaju pravo na slobodu govora i na slobodu vjeroispovijesti koju odaberu', rekao je Bush prigodom otvaranja veleposlanstva.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno" Milorad Dodik Sanja veliku Rusiju Dodik veličao osuđene ratne zločince: "Ne smijete ih zaboraviti samo zato jer je netko rekao da su oni izvršili zločin"

Društva koja dopuštaju slobodu govora i ideja teže biti naprednija i mirotvornija, rekao je Bush koji je prije dolaska u Peking, u četvrtak, za posjeta Tajlandu, izrazio 'duboku zabrinutost' oko pitanja vjerskih sloboda i ljudskih prava u Kini.

Američki predsjednik svečano je otvorio zgradu veleposlanstva čija je gradnja stajala 434 milijuna dolara nazivajući je simbolom jačanja veza između dvaju trgovinskih partnera, nekad političkih rivala.

Bush, koji će u Pekingu u petak navečer biti jedan među stotinjak svjetskih čelnika i kraljeva na svečanom otvorenju igara, rekao je da nova zgrada "govori o važnosti naših odnosa s Kinom" koji će jačati.

Bush je izrekao riječi hvale za moćnu kinesku civlizaciju i kulturu kroz tisućljeća i njezine doprinose u znanosti i drugim područjima ljudskog djelovanja.

Novo američko veleposlanstvo u Pekingu je drugo najveće na svijetu, nakon najutvrđenijeg američkog kompleksa u Bagdadu i otvoreno je nakon što su Kinezi prošlog tjedna inaugurirali novu zgradu svog veleposlanstva u Washingtonu.

Uz Busha je bio i njegov otac, Bush stariji, koji je u Pekingu 70-ih bio voditelj američkog ureda za vezu, u kritičnom razdoblju kada je SAD počeo obnavljati veze s Kinom. Također je bio nazočan Henry Kissinger, državni tajnik u doba administracije Richarda Nixona kada su se početi uspostavljati američko-kineski odnosi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene