Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush: 'Sučeljavanje u tjesnacu je iranska provokacija'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush izjavio je kako je incident u tjesnacu Hormuz, u kojem su se u nedjelju iranski patrolni čamci prijeteće približavali američkim ratnim brodovima, 'provokativni postupak' koji Iranci nisu trebali napraviti.

'To vidim kao provokativni postupak. To je opasna situacija. To nisu trebali napraviti, kratko i jasno...', rekao je Bush, odgovarajući na pitanja novinara u ružičnjaku Bijele kuće, uoči odlaska na osmodnevnu bliskostočnu turneju.

Pročitajte i ovo Ispaljene rakete Napad VIDEO Pet raketa ispaljeno je iz Iraka prema bazi američke vojske u Siriji Slika nije dostupna Iran potvrdio incident, Bijela kuća upozorava

Govoreći o ciljevima svog posjeta Bliskom istoku, koji će uključiti Izrael, Zapadnu obalu, Bahrein, Kuvajt, Ujedinjene Arapske Emirate, Saudijsku Arabiju i Egipat, Bush je naglasio kako je prvi cilj 'iznijeti jasnu viziju i plan za stvaranje palestinske države kada se ispune uvjeti iz 'putokaza'' Kontaktne skupine, i osigurati potporu arapskih saveznika za ostvarenje te vizije.

Također je, među ciljeve turneje, uvrstio uvjeravanje arapskih
saveznika da je SAD predan sigurnosti u regiji i otklanjanju nuklearne prijetnje Irana.

Problem koji imamo, jest da su obavještajna izvješća o Iranu, prema kojima je Teheran 2003. obustavio razvoj nukleranog oružja, poslala 'miješani signal', rekao je Bush.

'Iran je bio prijetnja. Iran jest prijetnja. Iran će nastaviti biti
prijetnja ako im se dopusti na nauče kako obogaćivati Iran', naglasio je Bush, potvrđujući kako nema promjena američke politike kada je riječ o nuklearnim ambicijama Irana.

Predsjednik Bush namjerava iskoristiti bliskoistočnu turneju kako bi prikupio potporu za nastavak međunarodnog pritiska na Iran i uvjerio u odlučnost Washingtona arapske čelnike, koji su počeli preispitivati vlastiti pristup Iranu nakon nedavne obavještajne procjene CIA, s kojom je znatno umanjena nuklearna prijetnja Teherana, piše The Washington Post, pozivajući se na američke dužnosnike, diplomate i stručnjake za Bliski istok.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene