Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush se susreo s Papom u Vatikanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush sastao se s papom Benediktom XVI. prije no što je nastavio svoju kampanju prikupljanja potpore europskih država za širenja sankcija protiv Irana.

Sigurnosne mjere oko Vatikana bile su stroge, policija je bila postavljena duž ulica, protuterorističke snajperisti postavljeni su na okolne zgrade a čak su i neke okolne ulice bile zatvorene za slučaj da Bush mora žurno napustiti područje alternativnim pravcem.

Pročitajte i ovo Papa Franjo Objavio Vatikan Papa Franjo u posljednji tren otkazao sudjelovanje u važnoj procesiji Rupa na cesti duboka 10 metara VIDEO Otvorila se golema rupa na ulici, progutala je dva automobila

Čelni čovjek vatikanskih službi sigurnosti, Domenico Giani, vatikanskim je novinama ovoga tjedna rekao da su osnovane dvije stalne protuterorističke postrojbe u Vatikanu i da će raditi s talijanskim i američkim snagama službama sigurnosti tijekom posjeta.

Kod Pape Busha je dočekala ista topla dobrodošlica koju je dobio od svog starog saveznika talijanskog premijera Silvija Berlusconija na njihovom susretu u četvrtak. No na ulicama Rima Busha je dočekao i mali proturatni prosvjed.

Bush je dovezen u Vatikanske vrtove gdje ga je Papa pozdravio prije no što su ušli na razgovor u obnovljenu srednjevjekovnu kulu. "Kakva čast, kakva čast", rekao je Bush Papi kada su se susreli.

Za razliku od uobičajenog protokola Benedikt se s Bushom susreo u kuli Svetoga Ivana u miru Vatikanskih vrtova čime se htjelo uzvratiti predsjedniku SAD-a za toplu dobrodošlicu Bijele kuće prilikom posjeta Pape SAD-u u travnju koji je Vatikan ocijenio kao vrlo uspješan.

Papa i Bush, metodist, tijekom tog posjeta zajedno su molili a nagađalo se da bi to mogli i ponoviti. Nakon privatnih razgovora oni bi trebali prošetati od kule do kipa Djevice Marije u Vatikanskim vrtovima.

Rimski list La Repubblica je napisao da nisu svi u Vatikanu bili sretni što je Bush dobio poseban tretman i naveo izjave neimenovanih monsinjora koji su podsjećali da se Bush nije osvrtao na upozorenja pokojnog Ivana Pavla II. protiv invazije na Irak.

No jedan je vatikanski dužnosnik blizak Papi agenciji Reuters u petak ujutro rekao da to "Papa čini jer je ljubazan. To je sve".

Kasnije u petak u Parizu Bush će se obratiti Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj gdje se očekuje da će ponoviti svoj poziv da se spriječi Teheran da dođe do nuklearne bombe i zatražiti potporu za demokraciju na Bliskom istoku.

Kako bi pridobio potporu za svoju politiku spram Irana Bush će se susresti sa svojim bliskim prijateljem francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem u petak i subotu nakon čega će u nedjelju i ponedjeljak posjetiti London gdje će razgovarati s britanskim premijerom Gordonom Brownom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene