Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush podržava ulazak Kijeva i Tbilisija u NATO

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush obećao je u Kijevu da će poduprijeti proces priključivanja Ukrajine i Gruzije NATO-u unatoč protivljenju Rusije i sumnjičavosti europskih članica NATO-a, prenose agencije.

Bush, koji je u Kijev doputovao uoči summita NATO-a koji će se održati u Rumunjskoj, istaknuo je da priključivanje dviju zemalja NATO-u i planovi razmještanja američkoga proturaketnog sustava u Europi nisu ni na koji način povezani.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tenzije i težnje Ako Ukrajina izgubi rat, mađarski krajnji desničari žele dio teritorija: ''Naša poruka je vrlo jednostavna'' Napad na Ukrajinu Na udaru i Harkiv Rusija izvela žestoke raketne napade na Kijev i druge gradove, Kličko se oglasio o žrtvama

'Vaša je zemlja donijela hrabru odluku, a SAD snažno podupiru vaš zahtjev', rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare koju je održao s ukrajinskim kolegom Juščenkom.

'Ovoga ću tjedna u Bukureštu i dalje jasno zastupati američko stajalište. Mi podržavamo MAP za Ukrajinu i Gruziju. Pružanje pomoći Ukrajini da se približi NATO-u u interesu je svakoga člana Saveza i pridonijet će jačanju sigurnosti i slobode u ovoj regiji i širom svijeta', rekao je Bush.

Bush je odbacio svaku mogućnost 'trgovine', odnosno odustajanja od potpore dvjema bivšim sovjetskim republikama u zamjenu za ruski pristanak na razmještanje raketa i radara u Poljskoj i Češkoj.

'Čvrsto vjerujem da Ukrajina i Gruzija moraju dobit MAP i nema nikakve trgovine', rekao je Bush.

Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko istaknuo je kako vjeruje da će njegova zemlja dobiti 'pozitivan znak' na summitu u Bukureštu i postati službeni kandidat za pristup Savezu.

Podsjećajući na nedavni razgovor s ruskim predsjednikom Putinom, Bush je naglasio da se Rusija ne bi smjela bojati približavanja Ukrajine NATO-u.

Rusija, dodao je Bush, neće imati pravo veta na odluku hoće li Ukrajina i Gruzija postati službeni kandidati.

Govoreći o proturaketnom štitu, Bush je istaknuo kako se 'još mnogo toga mora učiniti' da bi se otklonili ruski prigovori na američki projekt postavljanja proturaketnoga štita u Europi i Rusiju 'uvjerilo da proturaketni štit nije usmjeren protiv nje'.

Ukrajina i Gruzija trenutačno pregovaraju o pristupanju Savezu i od NATO-a traže prelazak u sljedeću fazu, Akcijski plan prije pristupa kojim bi postale službeni kandidati za ulazak u NATO.

Sjedinjene Države, Kanada, baltičke zemlje i većina bivših satelita Sovjetskog Saveza podupiru ideju o tome da Ukrajina i Gruzija odmah uđu u MAP. No, desetak drugih saveznika, poput Njemačke, procjenjuju da dvije bivše sovjetske republike još nisu zrele za NATO. Francuska je u utorak, dok je Bush razgovarao s Juščenkom, objavila da će se usprotiviti zahtjevu Ukrajine i Gruzije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene