Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush: Maliki je 'snažan' čelnik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush nazvao je iračkog premijera Nurija al-Malikija "snažnim čelnikom" i rekao je da se slaže s njim da bi bilo kakva podjela Iraka samo pojačala nasilje.

"Za uspjeh u Iraku potrebno je da Irak bude ujedinjen", rekao je Bush na zajedničkoj konferenciji za novinare s Malikijem u glavnom jordanskom gradu Amanu.

Pročitajte i ovo Slatine Policija istražuje Novi slučaj nasilja kod Splita, majka objavila: "Sina su zavezali za stup i stavili mu traku na usta. Nije mogao disati" Maltretiranje djevojke u Splitu Zbog videosnimke nasilja Tri maloljetnice i maloljetnik koji su zlostavljali djevojku i sve snimali pušteni na slobodu

"Premijer je jasno rekao da podjela njegove zemlje, kao što su neki predložili, nije ono što želi irački narod te da bi bilo kakva podjela Iraka samo dovela do jačanja sektaškog nasilja. Ja se s tim slažem", istaknuo je.

On je rekao da se također slaže s Malikijem glede "važnosti
ubrzavanja obuke iračkih snaga sigurnosti". Naglasio je da će američki vojnici ostati u Iraku sve dok vlada u Bagdadu to bude željela.

Irački premijer je rekao da je otvoren za sva rješenja koja bi
donijela mir njegovoj zemlji. "Spremni smo surađivati sa
svima...posebno našim susjedima", izjavio je Maliki.

On je odbacio tvrdnje da nemire u Iraku potiče režim u Teheranu. Bushevo davanje potpore Malikiju uslijedilo je nakon što su američki dužnosnici ustvrdili da irački premijer nije kritiziran u povjerljivoj bilješci koja je navodno "procurila" iz Bijele kuće kao i da nije ignorirao Busha jučer u Amanu kada su dvojica čelnika trebala održati sastanak.

Američke TV mreže su izvijestile da je krizni sastanak američkog predsjednika s iračkim premijerom odgođen sa srijede navečer za četvrtak nakon što je iz Bijele kuće "procurila" povjerljiva bilješka u kojoj se izražava dvojba oko volje i sposobnosti Malikija da pridonese zaustavljanju sektaškog nasilja u Iraku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene