Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush i Blair ustraju u obrani intervencije u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush i britanski premijer na odlasku Tony Blair iskazali su uvjerenost u dugoročnu ispravnost odluke da uđu u rat u Iraku 2003., a Blair je rekao kako vjeruje da će Velika Britanija ostati 'pouzdan i nepokolebljiv saveznik' SAD-a u borbi protiv terorizma i nakon njegova povlačenja.

Bush i Blair, koji boravi u oproštajnom posjetu Washingtonu, iskazali su međusobnu podršku i poštovanje za savezništvo u Iraku, Afganistanu i ratu protiv terorizma, obraćajući se novinarima u ružičnjaku Bijele kuće, dok su ispred Bijele kuće antiratni aktivisti držali prosvjedni skup.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne osjeća nikakvo žaljenje Tony Blair tvrdi da nije lagao o Iraku Slika nije dostupna Bivši premijer na saslušanju VIDEO: Prosvjednici traže izručenje Blaira Haškom sudu

Bush je čestitao Blairu na uspjehu postignutom u Sjevernoj Irskoj, te ocijenio kako je on učinkovit, ustrajan, snažan i cijenjen čelnik, čija su se stajališta u međunarodnoj zajednici pozorno osluškivala.

Njihov je odnos opisao kao 'srdačno, otvoreno prijateljstvo' i
produktivnu suradnju, te istaknuo kako Blaira cijeni jer je hrabar i 'uvijek vidi dalje od horizonta, a to je vodstvo kako treba svijetu'.

Blair je rekao da ne žali što je stao uz SAD nakon terorističkih
napada 11. rujna i poslao britanske snage u Irak, te kako bi to ponovo učinio.

'Vjerujem da ćemo ostati pouzdan i nepokolebljiv saveznik SAD u borbi protiv terorizma', kazao je.

On se zahvalio Bushu za 'snažno vodstvo u godinama kada je ono svijetu bilo potrebno', te dodao kako su bliski odnosi SAD i Velike Britanije na samo u njihovom interesu, već u interesu mira i stabilnosti u svijetu.

Blair je poželio uspjeh svom nasljedniku Gordonu Brownu, potvrđenom danas za idućeg čelnika Laburističke stranke i britanskog premijera, uz ocjenu kako će on biti 'sjajan premijer', dok je Bush kazao kako se nada da će Brownu 'moći pružiti pomoć kao što je Blair pomogao njemu' i kazao da se raduje suradnji s njim.

Dvojica čelnika su kazala kako su razgovarali o nizu tema,
uključujući nužnost sprječavanja Irana da se domogne nuklearnog oružja, pri čemu je Bush najavio moguće pooštravanje sankcija UN-a, o situaciji u Iraku i Afganistanu i nastavku zajedničkih operacija u tim zemljama, izrazila zabrinutost zbog aktualnog nasilja u Gazi i ponovo se zauzeli za postizanje mirnog rješenja s dvije države, Izraelom i Palestinom.

Također su govorili o nastavku pomoći Africi i potrebi poduzimanju akcije na rješavanju krize u Darfuru. Blair naglasio je kako će se pomoć Africi biti jedna od glavnih tema summita skupine G-8 u Njemačkoj idućega mjeseca.

Blair je opetovano naglašavao kako će druga glavna tema summita G-8 biti problem globalnog zatopljenja i klimatskih promjena u svijetu, te kako je nužan međunarodni sporazum o ograničenju emisije plinova staklenika.

Bush, čije je administracija kritizirana zbog ignoriranja problema globalnog zatopljenje iako su SAD najveći svjetski zagađivač atmosfere, uzvratio je kako 'SAD to pitanje ozbiljno shvaćaju, kao i pitanje energetske sigurnosti'.

Politički analitičari CNN-a i NBC-a su ocijenili kako je Blair svoj oproštajni posjet Washingtonu iskoristio za misiju da pokuša uvjeriti Busha u nužnost angažiranja SAD-a u borbi protiv klimatskih promjena.

Bush je na konferenciji za novinare također izrazio optimizam u postizanje dogovora s Kongresom oko nove verzije zakona o financiranju rata u Iraku vrijednog 124 milijarde dolara, koja bi sadržavala i neke odrednice za napredak iračke vlade na planu sigurnosti i političke pomirbe.

Na pitanje o sudbini predsjednika Svjetske banke, Amerikanca Paula Wolfowitza, koji je pod pritiskom da podnese ostavku zbog skandala s nepotizmom, Bush je pomirljivo konstatirao kako 'vjeruje da su svi postupali u dobroj vjeri i da žali što je do toga došlo', iako je do nedavno odlučno branio njegov ostanak na dužnosti.

Na pitanje britanskog novinara, da li razgovara s pravim čovjekom budući da se Blair povlači 27. lipnja, Bush se postavio zaštitnički prigovorivši novinaru kako 'pleše step na njegovu političkom grobu'.

Dvojica čelnika jutros su održali jednosatnu telefonsku-video
konferenciju sa zapovjednicima američkih i britanskih snaga u Iraku, i sa svojim veleposlanicima u Bagdadu, koji su ih izvijestili o stanju u Iraku.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene