Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bush će imenovati novog zapovjednika u Iraku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki predsjednik George W. Bush odlučio je imenovati generala Davida Petraeusa glavnim zapovjednikom američkih snaga u Iraku, kao dio šireg preslagivanja vojnog zapovjedništva koje će provoditi novu strategiju u Iraku, kazali su dužnosnici administracije a prenosi The New York Times.

Uz promoviranje generala Petraeusa, koji će zamijeniti generala Georgea Caseya, očekuje se da će generala Johna Abizaida na mjestu zapovjednika Središnje komande (CENCO) zamijeniti admiral William Fallon, najviši američki zapovjednik na Pacifiku, rekli su dužnosnici.

Pročitajte i ovo Prabowo Subianto (L) i Gibran Rakabuming Raka (D) "Najbolji Indonežani" Nakon neslužbenih rezultata Subianto proglasio pobjedu, rivali daleko iza njega Slika nije dostupna Bushev novi tim za Irak

Te promjene se događaju dok Bijela kuća razmatra opciju povećanja broja američkih borbenih snaga u Bagdadu za pet brigada i dodatna dva bataljuna pojačanja koja bi bila upućena u pokrajinu Anbar, na zapadu Iraka.

Spekulira se kako bi u okviru nove strategije u Irak trebalo biti
upućeno dodatnih 20.000 do 40.000 vojnika, no The Washington Post piše u petak kako su Bushovi savjetnici u Bijeloj kući "duboko podijeljeni" oko same ideje razmještanja dodatnih snaga u Iraku, kao i oko procjene je li irački premijer Nuri al Maliki sposoban poduzeti dugo odgađane političke i vojne akcije, koje od njega zahtijeva američka strana.

Predsjednik Bush u četvrtak je najavio kako će idućeg tjedna
predstaviti novu strategiju za Irak.

U Iraku je sada 140.000 američkih vojnika. Od početka invazije u ožujku 2003. poginulo ih je više od 3.000, dok ih je preko 22.000 ranjeno.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene