Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na svečanosti

Bush, Blair i Rice: Vrijeme je da realiziramo potencijal Nigerije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Znam da je ovo kontinent s velikim potencijalom i da zemlje poput Nigerije imaju izvanredan potencijal, ali dame i gospodo, krajnje je vrijeme da taj potencijal i realiziramo - previše smo samo razgovarali o potencijalu', rekla je Condoleezza Rice, bivša državna tajnica SAD-a u Nigeriji.

Tako su nakon Rusa na Nigerijsko tržište došli lobirati i Amerikanci s pojačanjem iz Velike Britanije. Poznati po ulasku u Irak radi svrgavanja režima Sadama Huseina u kojem su se zadržali i nakon pada diktatora, bivši predsjednik SAD-a George W. Bush, bivši premijer Velike Britanije Tony Blair i bivša državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice, pridružili su se nigerijskoj društvenoj eliti u ceremoniji odavanja počasti političkom i poslovnom establišmentu koja se ovaj vikend održavala u toj afričkoj zemlji. Svečanost je organizirao nigerijski medijski mogul Nduka Obaigbena. Nagrade 'ThisDay' dobili su 50 najvažnijih Nigerijaca u znak obilježavanja 50 godina nigerijske nezavisnosti od britanske kolonijalne vlasti.

Pročitajte i ovo Bušenje Jadrana - 1 ODGOVOR NA PAD ISPORUKE Jadran kao rudnik plina? Ina planira izbušiti 11 novih bušotina. Još jedna zemlja ima isti odgovor na energetsku krizu PR TotalEnergies donosi TotalEnergies i Inter Cars svečano otvorili prvi kobrendirani servis u Hrvatskoj

Među nagrađenima je i Nuhu Ribadu koji je istraživao korupcijske afere visokih dužnosnika vladajuće stranke. Nagradu su primili članovi njegove obitelji budući da je Ribadu pobjegao iz Nigerije u SAD nakon što je bio je meta atentata. Iako država u kojoj žive leži na bogatim naftnim poljima, stanovnici Nigerije preživljavaju s manje od dva dolara dnevno, a AP naglašava kako su u politici aktivni bivši vojni vođe. Pokraj jednog takvog, Muhammadija Buharija, poznatog po zatvaranju vladinih kritičara i dopuštanju zakona kojim se dopušta zatvaranje pritvorenika ne neodređeno vrijeme bez suđenja, sjedio je bivši američki predsjednik.

Na dodijeli nagrada govore nisu držali ni Bush ni Blair, ali okupljenima se entuzijastično obratila Rice koja je, osim naglašavanja 'velikog potencijala Nigerije' pozvala i na poštene i transparentne predsjedničke izbore zakazane za 2011. No mnogi tamošnji dužnosnici zalažu se za pomicanje datuma izbora na kasnije nakon što je predsjednik Goodluck Jonathan preuzeo predsjedništvo od Umaru Yar'Adua koji je trenutačno na liječenju u Saudijskoj Arabiji. Tijekom vikenda trojka sa Zapada susrela sa s Johathanom koji im je potom obećao 'kredibilne izbore'.

>> Rusija dobila pristup zalihama nigerijskog plina

Naftni sektor u Nigeriji doprinosi sa 65 posto proračunskih prihoda, a ta je zemlja šesti najveći izvoznik nafte na svijetu. Sredinom prošle godine, s trenutačno bolesnim predsjednikom Umarom Yar'Aduaom, ruski je predsjednik Dmitrij Medvedev dogovorio ulaganje milijardi dolara u naftni i plinski sektor. Ruski naftni div Gazprom tada je potpisao sporazum o suradnji s Nigerijskom nacionalnom naftnom korporacijom i time dobio pristup zalihama nigerijskog plina.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene