Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Burns kritizirao Beograd da 'licemjerno' zaboravlja zločine iz 90-ih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada u Beogradu u svojim posljednjim istupima u vezi s Kosovom "licemjerno" zaboravlja povijest, zločine koji su počinjeni 1990-ih godina na Balkanu, ocijenio je u četvrtak američki državni podtajnik Nicholas Burns, ističući da SAD, EU i

većina zemalja koje podupiru neovisno Kosovo, tu povijest ne zaboravlja.

Pročitajte i ovo Albin Kurti, kosovski premijer Veliki korak Preporuka za prijem Kosova u Vijeće Europe naljutila Beograd: "Ovo je dan srama" Davor Božinović i Julija Sviridenko sukobi u Europi Plenković: "Hrvatska nastavlja politički, vojno i humanitarno pomagati Ukrajini"

"U svim riječima koje dolaze iz Beograda, uključujući i vrlo umješan ali ne i jako uvjerljiv članak srbijanskog ministra vanjskih poslova u jučerašnjem NY Timesu, gubi se to da oni ne mogu zaboravljati povijest, ono što se na Balkanu događalo 1990-ih", rekao je Burns na brifingu u State Departmentu.

Ocijenio je to "uvredljivim" od vlade u Beogradu budući da je
"vlada njihovih prethodnika u ime države umarširala na Kosovo 1999. i pokušala protjerati milijun kosovskih Albanaca, muslimana iz zemlje". Ili ono što se događalo u BiH par godina prije, to je povijest, dodao je Burns.

Po njegovim je riječima, zbog te je povijesti UN oduzeo Kosovo Srbiji u lipnju 1999. i od tada njime upravlja. I sada SAD i cijela Europa, s vrlo malo iznimaka, snažno podržavaju neovisnost Kosova i to s dobrim razlogom, jer nisu zaboravili povijest.

"Zato je neuvjerljivo i licemjerno da srpski ministar ide u naše novine, u naše medije i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo 1998. i 1999. na Kosovu, kada je albansko, muslimansko, stanovništvo trpilo te užasne nepravde", rekao je Burns.

Ministar Vuk Jeremić pozvao je u srijedu, u komentaru objavljenom u New York Timesu, na vraćanje unatrag procesa uspostave neovisnog Kosova u interesu očuvanja legitimiteta međunarodnog poretka.

Burns je ponovio kako se SAD apsolutno protive podjeli Kosova kao i velika većina zemalja u svijetu te podržao izjavu posebnog izaslanika EU za Kosovo Pietera Feitha, da se neće prihvatiti ni "de facto", ni "puzajuća", niti "de jure" podjela Kosova.

Beograd je najavio potporu nastojanju srpske enklave na sjevera Kosova, da ostane integrirana u Srbiju.

Burns je upozorio Beograd da se ne ponove napadi na strana veleposlanstva, kakvi se se dogodili prošloga tjedna, rekavši da "srbijansku vladu drže odgovornom za ono što se događa na ulicama Beograda", te da su primili njezina jamstva u tom smislu.

Američki nacionalni obaveštajni direktor Mike McConnell rekao je u svjedočenju pred Senatom kako je srbijanska vlada naredila policiji da ne reagira kada su prosvjednici napali veleposlanstva zapadnih zemalja u Beogradu. "Imamo pouzdane informacije kako je vlada Srbije donijela odluku da povuče policiju i dozvoli prosvjednicima da napadnu američko, britansko i druga veleposlanstva, zapale američko veleposlanstvo i izvrše nasilje", rekao je McConnell, svjedočeći u srijedu pred senatskim odborom za oružane snage.

Nacionalni obaveštajni direktor koordinira rad 16 američkih obavještajnih agencija.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene