Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ugodno putovanje

Burna vremena: Evo kako se s njima možete poistovjetiti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako ste jedni od onih koji ne žele biti samo 'vreće' koje putuju od točke A do točke B i putovanje volite pretvoriti u avanturu, zavirit ćete u još neistražene turističke rute.

Između Hrvatske i Austrije nalazi se svima nam znana mala zemlja - Slovenija. Često ćemo kroz nju samo proći na putu prema zapadnijim i sjevernijim destinacijama, a da ni ne primjetimo koliko je avanturistički i gastronomski bogata.

Iskustveno se poistovjetite s doživljajima burnog vremena

Na vjetrovitom brdu Pivke smjestio se 'Park vojaške zgodovine', muzej odlične mješavine vojnog europskog istoka i zapada, one koja je obilježila drugu polovicu 20. stoljeća na području bivše Jugoslavije. Vojni muzej s eksponatima oružja i tehnike koja se koristila u našoj regiji tijekom 20. stoljeća nalazi se u bivšem slovenskom vojnom kompleksu Pivka. Sve je počelo s vojnim kompleksom koji je nakon povlačenja JNA iz Slovenije, čamio prazan i propadao, a vojna mašinerija počela se uništavati. Lokalni stanovnici zaključili su kako je to zapravo nacionalna baština, a da se nacionalna baština ne bi trebala tako tretirati. Nakon deset godina i 10 milijuna eura, kombinacijom rada, volje, zalaganja i sredstava iz fondova EU, napravili su interaktivni muzej u kojem možete zapucati iz puške M48, ući u podmornicu, doživjeti povijesnu slovensku večer 25. lipnja 1991. i dan 26.lipnja 1991. iz sobe prosječnog Slovenca početkom '90-ih, pa se veoma lako i iskustveno poistovjetiti s doživljajima tog burnog vremena. Zaljubljenici u povijest mogli bi otkriti kako se i uz koju vrtoglavu svotu novca Tito uspio oduprijeti Staljinu.

Barake u kojima je smješten muzej izgradili su Talijani još oko 1930., ne bi li obranili Rapallovu granicu. Nekada praktična vojna namjena, danas je najveći muzejski kompleks u Sloveniji. Na povećem području oko muzeja, svakog se rujna održava vojni festival koji uključuje i rekonstrukcije pojedinih događaja iz 2. svjetskog rata.

Posebno je zanimljivo sjesti u 19-metarsku Zeta podmornicu P-913, koju je muzeju darovala Crna Gora. Ova mala podmornica imala je četiri člana posade i mogla je uz njih prevoziti još do šest diverzanata. 1980-ih jugoslavenska mornarica zaključila je kako velike podmornice nisu prikladne za izvođenje zadataka u uvjetima specifičnima za jadransku obalu te su tražili ekonomičniji način povećanja flote. Do 1989. šest je takvih podmornica proizvedeno u Splitu te su nazvane po rijekama s područja bivše Jugoslavije. Crnogorci su u slovenski muzej darovali onu nazvanu po rijeci u Crnoj Gori - Zeta.

Nakon vojne povijesti, valja se opustiti u mirnom gradiću s idiličnim pogledom na jezero. Romantična kula nad Bledom od nedavno je dom restoranu Jezeršek u kojem se jako fino jede, ali i u kojem radi europski prvak u spravljanju kave, pa ako ste na Baledu, na kuli svakako treba barem popiti omiljeni nam napitak.

Nešto niže, sasvim pokraj jezera, moguće je doživjeti u ovim krajevima još nepoznati oblik kampiranja - glamurozni kamping u 'šumskim vilama'. To su malene drvene kamp kućice koje omogućuju boravak u dodiru s prirodom. Postavljene su u udaljenom dijelu kampa, okružene zelenilom i u neposredni blizini Bledskog jezera. Vile su izolirane i grijane, tako da omogućuju boravak u svim godišnjim dobima, a drvena vanjska kada s grijanjem na drva i hladnije večeri pretvara u vruće. Ovakav kamping idealan je za romantični odmor s duhom avanturizma i aktivnog odmora.

Put kroz Sloveniju prema zapadu završite šetnjom kroz Kopar, gradić na moru s venecijanskom tradicijom koji sa svojom duždevom palačom podjseća na Dubrovnik. Ako ste za očaravajuć pogled, popnite se 200 stepenica na zvono crkve i gledajte grad kao na dlanu. Kopar, nekada otok i grad od 10.000 stanovnika, a sada svega 5.000. Nakon velike kuge u 16.stoljeću grad je ostao na manje od 2.000 žitelja, a ni danas nema stanovnika kao prije kuge.

Odmor prije nastavka puta potražite u samostanu pretvorenom u hotel u mjestu Ankaran sasvim blizu Kopra i svega desetak minuta vožnje udaljeno od Trsta. Hotel Convent smješten je 50-ak metara od mora, u obilju predivnog zelenila. Debeli zidovi i atrij u sredini odaju dašak vremena u kojem je nastao. Od kad je izgrađen u 16. stoljeću, pa sve do 18. stoljeća bio je dom Benediktinaca koji su ondje proizvodili vino i maslinovo ulje, a svojim nestašnim ponašanjem izazvali i zatvaranje samostana. Pretvoren u bolnicu objekt je pružao medicinsku skrb bolesnicima do 1960., nakon čega je pretvoren u hotel s četiri zvjezdice. Danas moderniziran, ali s arhitekturom davnih vremena, može biti zanimljiva stanica prema zapadu Europe, ali i opuštajući godišnji odmor u vrućim ljetnim mjesecima.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene