Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posjet Ukrajini

''Za osvajanje velikih tržišta poput Ukrajine važna je politička potpora''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Politička potpora je jako važna u osvajanju novih i velikih tržišta poput Ukrajine, jer politika otvara vrata tržišta a na gospodarstvenicima je da dogovaraju konkretne poslove, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luka Burilović po završetku dvodnevnog posjeta Ukrajini.

U izaslanstvu koje je pratilo premijera Andreja Plenkovića tijekom njegovog službenog posjeta Kijevu, prvog hrvatskog premijera koji je službeno posjetio tu zemlju nakon 25 godina, bili su predstavnici više od 60 hrvatskih tvrtki koji su na gospodarskom forumu imali priliku istražiti mogućnosti suradnje sa stotinjak ukrajinskih tvrtki. Ukrajinsko-hrvatski gospodarski forum otvorili su premijer Plenković i njegov ukrajinski kolega po dužnosti Vladimir Grojsman.

Pročitajte i ovo Mike Johnson Predviđaju iste iznose za obje zemlje Američki Kongres glasat će o pomoći Izraelu i Ukrajini Snimke iz ureda Sve se provjerava VIDEO Procurile snimke ukrajinskog zapovjednika kako se u uredu ljubaka s dvije djevojke

"Premijeri su svojom političkom potporom dali do znanja da je iznimno važno dati podršku gospodarstvenicima. Politika je tu da otvara vrata a na nama je onda da dogovaramo konkretne poslove", istaknuo je Burilović.

On je rekao da je iznimno zadovoljan ovim posjetom i da je razgovarao nakon foruma s predstavnicima nekoliko tvrtki koji su zadovoljni stvaranjem kontakata i nalaženjem područja moguće suradnje. Bilo je i konkretnih razgovora i rezultata, dodao je Burilović.

Također je kazao da su sudionici foruma bili ugodno iznenađeni što im se premijer Plenković obratio na ukrajinskom jeziku.

"Premijer Plenković u Ukrajini uistinu uživa veliki ugled i to isto možemo dobro iskoristiti, pogotovo nakon što je danas na forumu govorio na njihovom jeziku", rekao je Burilović dodajući da je to izazvalo opće oduševljenje.

Na kraju je zaključio da je Ukrajina zemlja od 45 milijuna ljudi, deset puta veća od Hrvatske, te da predstavlja veliku priliku za hrvatske gospodarstvenike budući da se stanje u njoj polako stabilizira.

Međutim, vlasnik Munje Ivan Miloloža upozorio je da nije jednostavno poslovati na ukrajinskom tržištu te da se poslovanje uglavnom temelji na povjerenju zbog čega je vrlo važno imati pouzdanog partnera.

Predsjednik hrvatskih izvoznika i predsjednik Uprave Končara EI Darinko Bago rekao je da je Ukrajina veliko tržište gladno svih proizvoda iz asortimana Končara – od energetike do transporta zbog čega je došao vidjeti kako može ojačati poziciju na tom tržištu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene