Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zeleni stopirali zakon

Bundesrat zaustavio zakon o deportaciji migranata iz sjeverne Afrike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gornji dom njemačkog parlamenta odbacio je u petak prijedlog zakona koji je već prošao u donjem domu, a po kojem bi se Alžir, Maroko i Tunis svrstalo među sigurne zemlje što bi olakšalo deportaciju tražitelja azila iz tih zemalja.

Prijedlog zakona, koji je Bundestag usvojio u svibnju, omogućio bi vlastima da ubrzaju obradu zahtjeva za azilom za državljane iz tih zemalja i deportiraju ih ako im azil ne bude odobren.

Pročitajte i ovo Njemački Savezni ured za migraciju i izbjeglice BAMF (Foto: AFP) Istraga o korupciji Njemačka: Uhićena djelatnica zbog odobravanja azila u 1200 slučajeva koji nisu ispunjavali kriterije Slika nije dostupna Dublinski sporazum Njemačka planira vraćati izbjeglice u Grčku

No, nije dobio većinu u Bundesratu.

Vlada ili Bundestag mogu sada kontaktirati Odbor za postupak mirenja kako bi razmotrili moguća rješenja, navodi Bundesrat.

Zakonu se protive Zeleni, a za njegovo usvajanje bila je potrebna potpora nekoliko saveznih pokrajina u kojima su oni članovi vlade.

Dieter Lauinger, ministar za migraciju i pravosuđe u Turingiji i član Zelenih, rekao je da se njegova stranka protivi zakonu jer su organizacije za zaštitu ljudskih prava izrazile zabrinutost zbog tretmana homoseksualaca te represije nad političkim protivnicima.

Ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere rekao je: "Ovo je loš dan za naše napore da se zaustavi ilegalnu imigraciju. Krivi su Zeleni."

Većini migranata iz tih zemalja već je odbijen azil. Prošle godine azil je odobren samo 3,8 posto Marokanaca, 0,8 posto Tunižana i 2,7 posto Alžiraca.

Prošle godine u Njemačku je iz tih zemalja stiglo oko 8000 ljudi, a prethodne 26.000. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene