Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dugoočekivano izvješće

SNAŽAN RUSKI RAKETNI SUSTAV Njime je srušen MH17

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemski Odbor za sigurnost zaključio je da je zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 pogođen projektilom ruske proizvodnje BUK.

Protuzračni raketni sustav BUK, kojim je po zaključcima nizozemske istrage srušen Boeing Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine, protuzračni je raketni sustav ruske proizvodnje, snažan i precizan.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ukrajinci bijesni Rusi likuju zbog papine izjave: "To je poruka Zapadu da prizna da je u krivu" Slika nije dostupna Otkriveni novi detalji KOBNI LET MH17 Ruski general postavio nekoliko pitanja

Osmišljen za gađanje više ciljeva na različitim visinama dok stoji na mjestu, BUK se koristi montiran na vozilu. Zbog njegovih karakteristika, raketnim sustavom zemlja-zrak teškim 700 kilograma (u kvalifikaciji NATO-a poznat kao SA-11) moraju upravljati uvježbani stručnjaci koji uz to moraju znati koristiti radar.

'U posljednjim trenucima, neki putnici bili su pri svijesti'

Sustav funkcionira tako da projektil eksplodira u blizini mete koju zasipa velikim brojem šrapnela koji se kreću velikom brzinom.

Po vojnoj agenciji Jane's, s jednog lansirnog vozila, obično tenka ili vojnog kamiona, može biti lansirano do šest projektila BUK.

Sustav se može koristiti u svim vremenskim uvjetima i može pogoditi ciljeve na visini od 25 kilometara i više.

Nizozemsko izvješće potvrdilo da je MH17 srušen ruskim projektilom BUK - službeno

Zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 pogođen je projektilom ruske proizvodnje BUK iznad istočne Ukrajine, zaključio je nizozemski Odbor za sigurnost i predstavio u utorak konačno izvješće o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je u srpnju 2014. poginulo svih 298 putnika i članova posade.

U dugoočekivanom izvješću odbora, koji nije imao ovlasti glede odgovornosti za rušenje zrakoplova, ne navodi se tko je ispalio projektil.

"Bojna glava 9n314m eksplodirala je izvan zrakoplova uz lijevu stranu pilotske kabine. Ta glava odgovara onima koje se postavljaju na Bukovim sustavima zemlja-zrak", rekao je predsjednik odbora Tjibbe Joustra tijekom predstavljanja izvješća na konferenciji za novinare.

Rusija uložila veto na uspostavu posebnog suda za MH17, nakon toga minuta šutnje za žrtve

Joustra je dodao da Rusija smatra upitnim tip korištenog projektila.

U eksploziji projektila u pilotskoj su kabini ubijena tri člana posade.

"I u tijelima triju članova posade pronađeni su predmeti velike energije", rekao je Joustra.

Djelići aluminija i stakla pronađeni u pilotskoj kabini dokazuju da su u zrakoplov doletjeli izvana, vide se na video snimci, a pronađeni su i tragovi boje koji se povezuju s projektilom koji je nosio bojnu glavu, dodao je.

U izvješću se navodi i da su ukrajinske vlasti zbog oružanih sukoba na istoku zemlje mogle zatvoriti tamošnji zračni prostor.

"Zaključili smo da je bilo dovoljno razloga da ukrajinske vlasti iz opreza zatvore zračni prostor nad istočnim dijelom zemlje", rekao je Joustra, dodavši da je 61 zrakoplovna tvrtka koja je nastavila letove preko istoka Ukrajine morala biti svjesna moguće opasnosti i preporučivši promjenu međunarodnih zrakoplovnih pravila na način da se operatore primora na veću transparentnost u pogledu njihovog odabira zrakoplovnih ruta.

SNIMKA UŽASA Proruski pobunjenici među leševima tražili crnu kutiju MH17 i kopali po stvarima putnika

Na sastanku s obiteljima žrtava prije predstavljanja izvješća, Joustra je rekao da su putnici koji nisu poginuli prilikom udara projektila ostali bez svijesti za samo nekoliko trenutaka zbog iznenadnog gubitka tlaka i nedostatka kisika u zrakoplovu koji je letio na visini od 10 000 metara.

Izvješće je predstavljeno o vojnoj bazi Gilze-Rijen, u kojoj su uz puno napora sastavljeni pilotska kabina i poslovni razred putničkog prostora od uništenih ostataka zrakoplova donesenih iz Ukrajine.

Rutte pozvao na hvatanje krivaca za rušenje MH17, ali i na strpljivost

Nizozemski premijer Mark Rutte u utorak je konačno izvješće nizozemskog Odbora za sigurnost o padu zrakoplova Malaysia Airlinesa na letu MH17 ocijenio "važnim potpornjem" u provedbi kriminalističke istrage i zatražio od svih da iskažu strpljivost do njezina okončanja i pozvao "sve zemlje", uključujući Rusiju, na punu suradnju u cilju pronalaska odgovornih za rušenje tog zrakoplova u srpnju 2014. na istoku Ukrajine.

RUSKI PROIZVOĐAČ OPRUŽJA POTVRDIO MH17 srušen je našim projektilom

"Sad nam je najvažnije da pronađemo počinitelje i izvedemo ih pred sud", rekao je Rutte na konferenciji za novinare nakon objave izvješća nizozemskog odbora o uzrocima pada zrakoplova.

"Pozivam ruske vlasti da poštuju ovo izvješće i pruže punu suradnju istrazi državnog tužitelja", rekao je Rutte. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene