Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od izručenja Srbiji

Bugarski sud oslobodio Agima Cekua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski je sud danas oslobodio bivšeg kosovskog premijer Agima Cekua, uhićenog u utorak u Bugarskoj temeljem Interpolova naloga za uhićenje koji je zatražila Srbija 2002.

Glasnogovornik suda u jugozapadnom bugarskom gradu Ćustendilu, gdje je Ceku (48) bio pritvoren, izvijestio je da je sud, nakon pregleda dokumenata utvrdio kako nema potrebe Cekua zadržati u pritvoru niti ga izručiti Srbiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićen bivši kosovski premijer Tužitelji traže trodnevni pritvor za Agima Cekua Slika nije dostupna Agim Ceku na čelu Socijaldemokratske stranke

Srbija je optužila Cekua, bivšeg čelnika kosovskih albanskih snaga tijekom rata 1998-99., kao i neke druge čelnike, poput sadašnjeg premijera Hashima Thacija, za ratni zločin nad Srbima. Bugarska policija uhitila ga je u utorak na bugarsko-makedonskoj granici, prema staroj Interpolovoj tjeralici koju je objavila Srbija. Kosovska vlada zatražila je od Interpola i drugih zemalja da ignoriraju srbijanski zahtjev.

Ovo je četvrti put da je Ceku uhićen, no nije nikada bio izručen. Vlasti u Sloveniji, Mađarskoj i Kolumbiji u takvim prilikama nisu ga izručile Beogradu.

Ceku je i hrvatski državljanin, sudionik Domovinskog rata koji je u HV-u napredovao do čina brigadira. HV je napustio kako bi se priključio OVK-u u ratu na Kosovu. Ceku je u Bugarsku doputovao na poziv bivšega ministra vanjskih poslova Solomona Passyja.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene