Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ništa od izručenja Srbiji

Bugarski sud oslobodio Agima Cekua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski je sud danas oslobodio bivšeg kosovskog premijer Agima Cekua, uhićenog u utorak u Bugarskoj temeljem Interpolova naloga za uhićenje koji je zatražila Srbija 2002.

Glasnogovornik suda u jugozapadnom bugarskom gradu Ćustendilu, gdje je Ceku (48) bio pritvoren, izvijestio je da je sud, nakon pregleda dokumenata utvrdio kako nema potrebe Cekua zadržati u pritvoru niti ga izručiti Srbiji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Uvjeren sam da će Hrvatska priznati Kosovo' Slika nije dostupna Ceku: 'Neovisnost Kosova nema alternativu'

Srbija je optužila Cekua, bivšeg čelnika kosovskih albanskih snaga tijekom rata 1998-99., kao i neke druge čelnike, poput sadašnjeg premijera Hashima Thacija, za ratni zločin nad Srbima. Bugarska policija uhitila ga je u utorak na bugarsko-makedonskoj granici, prema staroj Interpolovoj tjeralici koju je objavila Srbija. Kosovska vlada zatražila je od Interpola i drugih zemalja da ignoriraju srbijanski zahtjev.

Ovo je četvrti put da je Ceku uhićen, no nije nikada bio izručen. Vlasti u Sloveniji, Mađarskoj i Kolumbiji u takvim prilikama nisu ga izručile Beogradu.

Ceku je i hrvatski državljanin, sudionik Domovinskog rata koji je u HV-u napredovao do čina brigadira. HV je napustio kako bi se priključio OVK-u u ratu na Kosovu. Ceku je u Bugarsku doputovao na poziv bivšega ministra vanjskih poslova Solomona Passyja.(Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene