Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Vraćanje u 19. stoljeće''

Snažan govor bugarskog predsjednika na odlasku: ''Putin vodi politiku gaženja međunarodnog prava ''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski predsjednik na odlasku Rosen Plevnelijev oštro je u četvrtak kritizirao vanjsku politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina optuživši ga za "gaženje međunarodnog prava" i upozorio je budućeg bugarskog predsjednika na pritiske Moskve.

Putin vodi "politiku gaženja međunarodnog prava s teškim posljedicama za čitavu Europu, pa tako i Bugarsku", rekao je u četvrtak u razgovoru za televizijsku mrežu Nova.

Pročitajte i ovo Maria Zaharova poslala je poruku SAD-u Nisu zadovoljni Nakon američke pomoći Ukrajini oglasila se i Rusija: "Ovaj rat za njih će završiti ponižavajuće, kao u Vijetnamu" Chinook helikopteri Rusija zaostaje Amerika nikad nije prodala više oružja: Među najvećim kupcima i jedna balkanska država

"Volim Rusiju, ali se ne slažem s politikom ruskog predsjednika koji nas preraspodjelom sfera utjecaja vraća u 19. stoljeće", istaknuo je.

Plevnelijev kojega mandat istječe 22. siječnja, upozorio je svog nasljednika koji uživa potporu socijalista, Rumena Radeva, da će ga Moskva "već prvih dana mandata staviti na kušnju".

Radev se u predizbornoj kampanji zauzeo za "poboljšanje veza s Rusijom" i za ukidanje sankcija toj zemlji, stavši ipak u obranu euroatlantskog puta Bugarske.

U srijedu su Plevnelijev, bivši rumunjski predsjednik Traian Basescu, bivši švedski premijer Carl Bildt i četrnaest političara srednje i istočne Europe upozorili novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da odustane od politike približavanja Rusiji.

"Budite sigurni: Vladimir Putin nije saveznik Amerike. Nije ni pouzdan međunarodni partner", istaknuli su u otvorenom pismu.

"Ukidanje sankcija Rusiji, pristajanje na podjelu Ukrajine i njezino pokoravanje bili bi teška pogrješka (...) Takva mjera bi uzdrmala vjerodostojnost Amerike u očima njenih saveznika", upozorili su. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene