Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Europski pritisak

Bugarska ukida moratorij na prodaju zemljišta strancima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarski premijer Plamen Orešarski i drugi visoki bugarski političari kazali su u četvrtak da će preispitati produljenje zabrane prodaje zemljišta strancima do 2020., što je bugarski parlament usvojio ovaj tjedan, prenose europski mediji.

'Odluka je bila rezultat političkih emocija, nije bila racionalna. Pronaći ćemo način da je preispitamo', rekao je Orešarski novinarima na rubu summita EU-a u Bruxellesu.

Sergej Stanišev, bivši bugarski premijer i čelnik Stranke europskih socijalista (PES), ocijenio je također da je odluka bugarskog parlamenta bila 'emocionalna' i 'neizvediva'.

Također bivši bugarski premijer Bojko Borisov iznio je na sastanku Europske pučke stranke (EPP) sličnu ocjenu, kazavši da je bugarski parlament iznenada zahvatilo 'kolektivno ludilo'.

Neočekivano visokom većinom glasova bugarski je parlament u utorak produljio razdoblje zabrane prodaje zemljišta strancima do 2020., unatoč upozorenjima Europske unije da bi to bilo kršenje njezina pristupnog ugovora.

Za produljenje zabrane, koja je prema dosadašnjem zakonu vrijedila do siječnja 2014., glasovao je 141 zastupnik, 38 ih je bilo protiv a 12 je bilo suzdržano. Parlament je time dao nalog vladi da izradi odgovarajući zakon.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić manevar s imovinom Turudićeva supruga kupila čak 160.000 kvadrata zemljišta: Prije njegove kandidature za šefa DORH-a sve prebacili djeci Chinook helikopteri Rusija zaostaje Amerika nikad nije prodala više oružja: Među najvećim kupcima i jedna balkanska država

>>Eurostat: Bugarska i Makedonija imaju manju minimalnu plaću nego Kina!

'Bugarska će izgubiti ugled', komentirao je nakon glasovanja predsjednik parlamenta, socijalist Mihael Mikov. On smatra da je odluka parlamenta populistička i da je usmjerena protiv Europske unije.

Predlagatelj odluke je klub zastupnika nacionalističke stranke Ataka, uz potporu njihovih donedavnih žestokih protivnika, građanske stranke GERB bivšeg predsjednika vlade Bojka Borisova.

Prema predsjedniku Atake Volenu Siderovu, motiv za ovu odluku su cijene nekretnina, koje su u Bugarskoj deset puta niže nego u središnjoj Europi. 'Moramo se oduprijeti očekivanoj pljački vrijednog potencijala naše zemlje', rekao je.

Po navodima članova GERB-a, ankete pokazuju da su dvije trećine Bugara protiv prodaje zemlje strancima.

Dva parlamentarna odbora, za europska pitanja i za vanjsku politiku, izjasnila su se prije glasovanja protiv te odluke, koja ukida rok što ga je Bugarska bila utvrdila u dogovoru s Europskom unijom. Moguće produljenje roka zabrane prodaje zemljišta građanima EU zahtijeva izmjenu pristupnog ugovora s EU, upozorio je predsjednik vanjskopolitičkog odbora parlamenta Janaki Stoilov. Osim toga, podsjetio je da je ovdje riječ samo o prodaji privatnim osobama, budući je Bugarska još prije pristupa EU 2007. bila omogućila prodaju zemljišta stranim poduzećima.

Dok je u bugarskom parlamentu u utorak trajala rasprava o zabrani, glasnogovornica Europske komisije Chantal Hughes izjavila je kako EK očekuje od Bugarske da sukladno pristupnom ugovoru dopusti mogućnost kupovine zemlje strancima. U suprotnom, Bugarskoj prijete sankcije, rekla je Hughes podsjećajući da je Europska komisija odbila sličnu inicijativu u Rumunjskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene