Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Bugarska razmišlja o poništenju libijskog duga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bugarska razmišlja o poništenju libijskog duga u visini od 54 milijuna dolara (39 milijuna eura), ali još nije donijela konačnu odluku o tome, izjavio je premijer Sergej Stanišev.

Otpis duga je "jedan od stvarno mogućih" načina bugarskog sudjelovanja u posebnoj zakladi Bengazi koja pruža humanitarnu pomoć obiteljima libijske djece zaražene HIV-om, kazao je Stanišev na tiskovnoj konferenciji.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Smrtna kazna za medicinske sestre koje su zarazile djecu HIV-om Slika nije dostupna Njemačka traži da Libija oslobodi bugarske medicinske sestre

Ministar vanjskih poslova Ivajlo Kalfin izjavio je za televiziju bTV da se s Tripolijem nije razgovaralo o iznosu duga koji uključuje i kamate. Nije isključio da bi Libija mogla navesti drugi iznos, budući da "islam zabranjuje da se na dug zaračunavaju kamate".

"Sloboda i ljudska prava nemaju cijene. Bugarska se obvezuje na pozamašnu potporu zakladi Bengazi", dodao je Stanišev.

Stanišev je ipak istaknuo da "nije riječ o otkupnini ni o priznavanju krivnje" bugarskih medicinskih sestara i liječnika, već o "humanitarnoj pomoći kojom bi se osigurala skrb za zaraženu libijsku djecu".

Petero bugarskih medicinskih sestara i palestinski liječnik bili su u zatvoru u Libiji od 1999. godine, a proglašeni su krivima jer su navodno zarazili namjerno 400 libijske djece virusom HIV-a u bolnici u Bengaziju. Libijsko pravosuđe osudilo ih je na smrt, a Vrhovno pravosudno vijeće preinačilo njihovu kaznu na doživotni zatvor. 

Palestinski liječnik dobio je bugarsko državljanstvo pa je i on
izručen Bugarskoj. Po dolasku u Bugarsku sve ih je pomilovao bugarski predsjednik Georgi Parvanov.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene