Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odluka parlamenta pokrenula prosvjede

Bugarska: Peevski odbio imenovanje na čelo sigurnosne agencije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kontroverzni bugarski zastupnik Deljan Peevski odbio je u subotu funkciju novog šefa bugarske Državne agencije za nacionalnu sigurnost (DANS) koju je u petak potvrdio parlament, izazvavši burne reakcije i zaprepaštenje u zemlji.

"Spreman sam prihvatiti odluku parlamenta kojim bi se poništilo moje imenovanje", rekao je u pismu upućenom bugarskim medijima.

Pročitajte i ovo Europski parlament sdp objavio liste DIP od ponoći prima kandidature za Europski parlament, za kršenje izborne šutnje ozbiljne novčane kazne Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode

>> Bugarski predsjednik saziva parlament da bi prebrodio krizu

Parlament je u petak potvrdio imenovanje Peevskog (32), osobe bez ikakvog iskustva u sigurnosnim službama, na prijedlog premijera Plamena Orešarskog u samo četvrt sata i bez rasprave. Predsjednik Rosen Plevnelijev je prosvjedovao i izjavio da je njegovo provjerenje u vladu iscrpljeno, te zatražio od parlamenta da hitno opozove odluku o imenovanju.

Odluka pokrenula prosvjede diljem zemlje

I nekoliko europskih zastupnika također je izrazilo iznenađenje tim imenovanjem. Dvanaestak organizacija, među kojima i neke nevladine, potpisale su u subotu tekst kojim traže od parlamenta da odustane od imenovanja Deljana Peevskog na čelo Državne agencije za nacionalnu sigurnost.

Izbor kontroverznog medijskog mogula u petak je potaknulo masovne prosvjede u nekoliko bugarskih gradova.

Peevski je parlamentarni zastupnik iz redova etnički turske stranke Pokreta za prava i slobode, članice vladajuće socijalističke koalicije premijera Plamena Orešarskog, i preko svoje obitelji upravlja mrežom nacionalnih dnevnih novina i televizijskih postaja. Njegov dolazak na čelo sigurnosne službe prosvjednici smatraju eklatantnim primjerom sukoba interesa. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene