Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Puzajući državni udar'

Budimir: SDP BiH pokušava uvesti diktaturu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Živko Budimir optužio je u nedjelju Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP BiH) da svojim ponašanjem pokušava srušiti ustavno-pravni poredak u BiH i protuzakonito uspostaviti novu vlast.

'Odgovorno tvrdim da SDP provodi puzajući državni udar i da u BiH pokušava uvesti diktaturu.', izjavio je Budimir u Sarajevu gdje je kao uvodničar sudjelovao u raspravi o stanju u zemlji koju je organizirala nevladina udruga 'Krug 99'.

Pročitajte i ovo Tonino Picula SDP-ova eurouzdanica Picula ne skriva nezadovoljstvo: ''SDP se previše izložio i preuzeo sav rizik Milanovićevih političkih ambicija'' Mišel Jakšić, saborski zastupnik Za Dnevnik Nove TV Mišel Jakšić otkrio tko će biti nositelji lista SDP-a: "Imamo jedan sjajan spoj. Ima nezadovoljnih, ali su u manjini"

Predsjednik Federacije BiH ustvrdio je kako pokušaj uspostave nove vlasti u tom entitetu i u državi kojega provodi SDP u suradnji s HDZ BiH i HDZ 1990. zapravo predstavlja prijevaru birača i razočaranje za one na temelju čijih glasova je i uspostavljena dosadašnja vladajuća većina u FBiH.

>> BiH: Budimir pritiske usporedio s nekom vrstom državnog udara

U toj su većini uz Hrvatsku stranku prava (HSP) čiji je član i Budimir i Stranka demokratske akcije (SDA) te Narodna stranka 'Radom za boljitak' (NSRzB). SDP BiH je tu koaliciju odlučio razvrgnuti i uspostaviti novu zajedno s dva HDZ-a te sa Savezom za bolju budućnost (SBB).

Predsjednik Budimir ranije je najavio kako neće dati suglasnost za promjene u federalnoj vladi koje traži SDP sa svojim novim koalicjskim partnerima sve dok se o tome ne provede otvorena rasprava. U nedjelju je ponovio kako će na tome nastaviti inzistirati jer drži da su svi potpisnici koalicijskog dogovora iz ožujka 2011. dužni poštovati obveze koje su tada preuzeli.

>> SDP i HDZ BiH potvrdili suradnju, očekuju izmjenu vlade Federacije BiH

Budimir je također kazao kako je spreman raspustiti federalni parlament i tako stvoriti uvjete za provedbu izvanrednih izbora ukoliko ne bude moguće na drugi način rješiti sadašnju političku krizu.  Istaknuo je kako ga 'nikakve prijetnje niti ponude' neće navesti na to da bilo kojim svojim postupkom prekrši ustav. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene