Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon prosvjeda

Bruxelles paraliziran štrajkom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Belgijski sindikati organizirali su široku akciju protiv mjera štednje nove vlade te se posljednjih tjedana naizmjenice provode sindikalne akcije u različitim dijelovima zemlje, a u ponedjeljak je na redu glavni grad Bruxelles s okolicom, koji je potpuno paraliziran.

Javni prijevoz u Bruxellesu u potpunom je kolapsu, podzemna željeznica, tramvaji i autobusi uopće ne voze. U bruxellskoj zračnoj luci otkazana je gotovo polovica letova jer je osoblje zaduženo za prtljagu u štrajku. Nijedan vlak nije krenuo iz Bruxellesa, niti stigao u taj grad.

Pročitajte i ovo Dječji vrtić - 2 Niske plaće Neočekivana odluka: Vrtić ide u štrajk, grad odbio potpisati kolektivni ugovor: "Spremni smo i na zatvaranje!" Pjesmom u štrajk, ilustracija - 1 Što će biti s plaćama? VIDEO Štrajkaši ministru otpjevali bećarac: "Blago tebi, Malenica, brate, ne kupuješ hranu ti na rate"

Na prilazima Bruxellesu postavljene su barikade kroz koje sindikalni čelnici propuštaju samo manji dio automobila. Pred pojedinim bolnicima blokirani su prilazi parkiralištima, a kako većina zakazanih posjeta liječnicima nije otkazana, oko bolnica se stvara velika gužva zbog automobila koji traže parkirno mjesto. Poremećen je rad u školama i administraciji te u industrijskim zonama.

FOTO Prosvjedi se pretvorili u nasilje: Ozlijeđeni u bolnicama, na ulicama kaos

Štrajk u Bruxellesu zadnji je u nizu sindikalnih prosvjeda koji se posljednjih tjedana naizmjenice održavaju u različitim dijelovima zemlje, a za sljedeći ponedjeljak, 15. prosinca, najavljen je opći štrajk u cijeloj zemlji.

Štajkovi su započeli prošli mjesec kada se u Bruxellesu okupilo preko 100.000 prosvjednika i kada je došlo do nasilja u kojem je nekoliko desetaka osoba ranjeno te počinjena veća materijalna šteta.

Nova beglijska vlada premijera Charlesa Michela najavila je niz mjera, među kojima je pomicanje životne dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina i ukidanje rasta plaća sljedeće godine u visini inflacije, što je u Belgiji na snazi već niz godina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene