Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tijeku sastanak

Bruxselles odlučuje: Čeka se datum početka pregovora Srbije s EU

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Beograd u utorak s optimizmom očekuje vijesti sa sastnaka šefova diplomacije zemalja članica EU

Beograd u utorak s optimizmom očekuje vijesti iz Bruxellesa gdje je u tijeku ministarski sastanak šefova diplomacije zemalja članica Europske unije (EU) na kojem bi trebalo biti odlučeno o datumu početka pregovora o pridruživanju Srbije Uniji.

Pročitajte i ovo Ilustracija TKO SE SVE RASPAO? Raspadi nakon izbora kompliciraju situaciju: Pogledajte kako sada izgleda jednadžba do 76 saborskih ruku Andrej Plenković odlazi iz Banskih dvora nakon sastanka s DP-om Iz minute u minutu Završio sastanak DP-a i HDZ-a u Banskim dvorima: Razgovarali dva sata, evo što je dogovoreno

Vijest o ministarskom sastanku u sjedištu EU udarna je u elektroničkim medijima i u samom je vrhu na internetskim stranicama beogradskog tiska, a optimizam se potkrepljuje izjavama i jučerašnjim ocjenama šefice eurodiplomacije Catherine Ashton da je "impresionirana napretkom Srbije" te dvojice visokih dužnosnika, šefa izaslanstva EU u Srbiji Michaela Davenporta i švedskog ministra vanjskih poslova i dobrog poznavatelja prilika na Balkanu Carla Bildta.

"Krajnje je vrijeme da počnu pregovori"

Devenport očekuje da će se "idućeg mjeseca održati prva međuvladina konferencija o pridruživanju Srbije EU", dok Bildt izravno sugerira skori početak pregovora.

"Krajnje je vrijeme da Srbija počne pregovore o pridruživanju... mislim da je važno to učiniti", prenose mediji izjavu švedskog šefa diplomacije prije početka ministarskog sastanka u Bruxellesu.

Ivica Dačić pjevajući šarmirao Catherine Ashton

Prema neslužbenim saznanjima agencije Tanjug iz briselskih diplomatskih izvora, ministri još nisu usuglasili stajališta hoće li prva međuvladina konferencija EU-Srbija biti održana 20. prosinca ove godine ili 21. siječnja, a navodi se kako ne postoji suglasje ni o pojedinim formulacijama iz pregovaračkog okvira.

"Sve izuzev datuma bilo bi veliko razočaranje"

Srbijanski premijer Ivica Dačić istaknuo je u ponedjeljak u Banjaluci kako očekuje da ovog tjedna Europsko vijeće donese odluku o otpočinjanju pregovora sa Srbijom o pristupanju EU, a da na današnjoj sjednici Vijeća za opće poslove EU bude usvojen pregovarački okvir i da se predloži datum održavanja konferencije o početku pregovora sa Srbijom. Dodao je kako bi "sve izuzev datuma bilo veliko razočarenje za Srbiju"

Nakon potpisivanja bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine u travnju ove godine, kao mogući rokovi za početak pregovora spomenuti su i prosinac i siječanj, a uvjet je bio primjena sporazuma na terenu.

To je, među ostalim, podrazumijevalo uspostavu prijelaza na sjeveru Kosova, demontiranje lokalne vlasti i institucija pod kontrolom Beograda, lokalne izbore na cijelom kosovskom teritoriju te napredak u uspostavi pravosudnog i policijskog sustava, što je i točka o kojoj još nije postignuta potpuna suglasnost. Srbija je pristala da na sjeveru, u Mitrovici, postoji jedan osnovni sud i jedan osnovni tužitelj, dok će prizivni i vrhovni sud biti u Prištini. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene