Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Brown ponudio domaćinstvo mirovnim pregovorima o Darfuru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski premijer Gordon Brown kontaktirao je sudansku vladu i pobunjenike u Darfuru i ponudio da Velika Britanija bude domaćin mirovnih pregovora, objavljeno je danas, dok istovremeno traju sukobi u toj nemirnoj pokrajini na jugu Sudana.

Brownov glasnogovornik rekao je da su britanski dužnosnici ponudili održavanje summita "što je prije moguće" kojemu bi cilj bio okončanje sukoba u Darfuru u kojem je od 2003. godine poginulo 200.000 ljudi, a milijuni su raseljeni.

Pročitajte i ovo Bosna i Hercegovina - 3 samit u Bruxellesu BiH na vratima pristupnih pregovora za ulazak u EU: "Bilo bi lijepo, ali bogami, traje predugo" Slika nije dostupna Darfur: AU i UN započinju mirovne pregovore

Ponuda je objavljena na Globalnom danu za Darfur, manifestaciji kojom se diljem svijeta obilježava petogodišnjica rata, a koju su organizirali Amnesty International, Human Rights Watch i Koalicija za spas Darfura.

Istovremeno, pobunjenici su objavili da su napali vojnu bazu na zapadu Darfura i ubili velik broj vladinih vojnika.

Zapadni Darfur bio je poprište najžešćih sukoba između Pokreta za pravdu i jednakost (JEM), najmoćnije pobunjeničke skupine, i vlade s više od stotinu poginulih u veljači. Sudan optužuje susjedni Čad da podupire JEM-a.

JEM je također objavio da je zaplijenio oružje i vojna vozila od vojske koja još nije komentirala vijesti o sukobima, kao niji dužnosnici mirovne misije Afričke unije (UNAMID).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene