Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novcem tvrtke

Broker se napio i pokupovao sirovu naftu pa uzrokovao ogroman skok cijena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broker Steve Perkins kupovinom sirove nafte u gluho doba noći u pijanom stanju, značajno je podigao svjetsku cijenu te sirovine. Slijedom toga, trgovina naftnim obveznicama je desetostruko porasla, a to inače mogu izazvati samo geopolitički značajni događaji.

U 7:45 30. lipnja prošle godine, Parkinsa je nazvao je administrator tvrtke za koju je radio, PMV, s upitom zašto je kupio sedam milijuna barela sirove nafte usred noći, potrošivši pri tom 520 milijuna dolara te firme. 34-godišnji broker isprva je tvrdio da je noć proveo trgujući s klijentom. Ali priča je postala sumnjiva kada je odbio spojiti klijenta s tvrtkom za službeno odobrenje trgovine, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Fortenova grupa Belje, Pik, Vupik i drugi Fortenova ispituje interes za prodaju važnog poslovnog područja: Bitno im je očuvati zaposlenost i tradiciju Ilustracija Jačanje sigurnosti Amerika odobrila prodaju još osam helikoptera Black Hawk Hrvatskoj

Do 10 sati saznalo se da je Perkins samovoljno povećao globalnu cijenu nafte tijekom pijanog stanja. Cijene su skočile za više od 1,50 dolara po barelu za manje od pola sata oko 2 sata ujutro. To je deset puta uobičajena količina trgovine naftni obveznicama.

>> Broker koji je šokirao najavom propasti eura: Ja samo tražim pažnju!

Dok je PVM shvatio da trgovina nije bila autorizirana, izgubljeno je 9.763.252 dolara. Taj je iznos gotovo istovjetan s godišnjim prihodom te firme te ih je stajao gubitka od 7,6 milijuna dolara prošle godine.

Detalji ovog događaja objavljeni su tek sada jer je završena istraga Službe za financijsku kontrolu. Prema podacima iz istrage, vidi se da je Perkins uplatio novac za klijenta u 13:34 popodne preko telefona u svom uredu. Nakon toga, potrošio je 8 milijuna dolara tvrtke PVM. Trgovati je prestao na nekoliko sati, ali je u ranim jutarnjim satima putem svog laptopa počeo ponovno trgovati.

Do 6:30 ujutro shvatio je što je učinio. Potom je šefu sms-om javio da neće moći doći na posao jer ima bolesnog rođaka. Nakon što su mu predočili podatke u firmi, priznao je što je učinio. Rekao je da se sve dogodilo dok je bio pijan.

Sadamu je zabranjeno trgovanje sljedećih pet godina te je dobio kaznu od 113.000 dolara. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene