Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izgubio milijarde

Broker iz zatvora izašao s elektronskom narukvicom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši francuski burzovni broker Jerome Kerviel, zatvoren zbog gubitka milijardi eura svoje banke 2008., pušten je u ponedjeljak na uvjetnu slobodu nakon što je odslužio samo nešto više od 150 dana trogodišnje kazne.

Kerviel (37), koji je oštetio banku Societe Generale za 4,9 milijardi eura svojim riskantnim trgovanjem dionicama koje je pošlo krivo, izjavio je da je "jako sretan" što izlazi iz zatvora Fleury-Merogis južno od Pariza.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Novcem tvrtke Broker se napio i pokupovao sirovu naftu pa uzrokovao ogroman skok cijena! Slika nije dostupna Broker šokirao javnost 'Euro će propasti, pripremite se za kolaps jer svijetom ne upravljaju vlade'

On je vodio jednu pravnu bitku za drugom protiv svog bivšeg poslodavca nakon tog kraha. Sud ga je proglasio krivim za zloporabu povjerenja, pronevjeru i unos krivotvorenih podataka u informatički sustav.

Za najveću pronevjeru u povijesti Francuske dobio 5 godina zatvora

Kerviel i njegov odvjetnik obranu su temeljili na tvrdnjama da je mladi bankar izgubio osjećaj za stvarnost, a da je bankovna hijerarhija itekako dobro pratila njegov rad i tolerirala riskantne poteze, pa ga čak i ohrabrivala da ih poduzima sve dok je tako banci donosio dobit.

Kerviel će morati nositi elektronsku narukvicu i biti kod kuće u stanu u Parizu između 19.30 i 7 sati.

Prvotno je osuđen na pet godina zatvora, od kojih dvije uvjetno, i novčanu kaznu u iznosu 4,9 milijardi eura koliko iznosi gubitak koji je nanio banci. Novčana kazna je ukinuta nakon njegove žalbe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene