Obavijesti Video Pretražite Navigacija
70 sela 'izbrisano'

Broj poginulih u tsunamiju na Samoi popeo se na 150

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 150 ljudi je poginulo, velik broj se smatra nestalim, a nekoliko tisuća stanovnika ostalo je bez svojih domova na otocima južnog Pacifika koje je pogodio razorni potres, da bi nakon toga obale, prvenstveno, Samoe, zapljusnuo snažni tsunami, izvješćuju u četvrtak agencije.

Među poginulima je sedam novozelandskih i australskih turista. Prema podacima vlasti na Samoi, s lica zemlje je izbrisano oko 70 sela i nekoliko ljetovališta, a za sada je potvrđeno 110 poginulih. Međunarodne humanitarne agencije počele su stizati u srijedu, svjedočeći o raspadnutim tijelima, prestravljenim roditeljima koji traže djecu i uplakane mališane koji traže roditelje, a i pljačke po sravljenim tuirističkim odredištima su uzele maha.

Pročitajte i ovo Šteta nakon potresa u Japanu - 1 Golema šteta VIDEO Nakon potresa, tsunami pogodio Japan: Pogledajte zastrašujuće snimke Krhotine na zemljištu svetišta Onohiyoshi u gradu Kanazawa, prefektura Ishikawa iz minute u minutu FOTO/VIDEO Četiri osobe poginule u razornom potresu u Japanu: U vlakovima zaglavljeno 1400 ljudi, podrhtavanja će trajati mjesecima

Na Samoi je u utorak, nakon udara tsunamija, bez domova ostalo najmanje 3.000 ljudi. Na susjednoj Američkoj Samoi poginulo je 30 ljudi, a strahuje se da bi ih moglo biti i 50. Glavni grad Pago Pago je razrušen i bez domova je ostalo 1.700 ljudi. Slično stanje je i na udaljenom Tonga otoku, Niuatoputapuu, na kojem su 6-metarski valovi uništili oko 1.600 domova. Radi se o jednoj od najgorih prirodnih katastrofa koja je pogodila područje južnog Pacifika. Posljedice podvodnog potresa magnitude 8 Richtera trpi oko 32.000 ljudi. Pomoć stiže iz Novog Zelanda, Australije i SAD-a. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene