Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Britanski sud izrekao kazne za atentate na zrakoplove u 2006.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Trojica muškaraca proglašena su krivima na britanskom sudu zbog planiranja napada tekućim eksplozivom u prekoatlantskim zrakoplovima 2006., nakon kojih su uvedene strože sigurnosne mjere u svim svjetskim zračnim lukama.

Abdullu Ahmeda Alija (27) kojeg smatraju vođom mreže, sud u Woolwichu, jugoistočno od Londona, proglasio je krivim za urotu radi ubojstva više stotina ljudi u okviru terorističke kampanje.

Pročitajte i ovo Robert Fico Robert Fico posljednji u nizu Ministri, premijeri... U posljednjih 50 godina niz je europskih čelnika bilo žrtvama atentata Robert Fico Duga politička karijera Tko je slovački premijer na kojega je izvršen atentat?

Assad Sarwar (28) i Tanvir Hussain (27) isto su proglašeni krivima za urotu radi počinjenja ubojstva.

Kazna će se izreći ovih dana.

Nakon višetjednog vijećanja porota se pak nije uspjela dogovoriti o zajedničkom pravorijeku za drugu četvoricu optuženika, Ibrahima Savanta (27), Arafata Waheeda Khana (27), Waheeda Zamana (24) i Umara Islama (30).

Osmi optuženik Mohammed Gulzar (27) oslobođen je svih optužaba koje su protiv njega bile podnesene.

Osmorici muškaraca, koji su svi muslimani, sudilo se jer su u kolovozu 2006. planirali izvesti samoubilački napad u najmanje sedam zrakoplova koji londonsku zračnu luku Heathrow, jednu od najvećih u svijetu, povezuju s Kanadom i Sjedinjenim Državama.

Svi optuženici koji imaju britansko državljanstvo, a podrijetlom su iz Južne Azije, odbacili su optužbe za urotu radi ubojstva.

Nakon razotkrivanja urote na letovima putničkih zrakoplova uvedene su stroge mjere sigurnosti, prema kojima putnici u zrakoplov nisu smjeli unositi posude zapremine veće od 100 ml.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene