Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bit će šef donjeg doma parlamenta

Britanski šef diplomacije William Hague podnio ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar vanjskih poslova William Hague neočekivano je objavio ostavku u ponedjeljak navečer prije izbora predviđenih za svibanj iduće godine u sklopu najvećih promjena u vladi premijera Davida Camerona.

"Podnosim ostavku na dužnost ministra vanjskih poslova nakon četiri godine kako bih postao čelnikom donjeg doma parlamenta", napisao je Hague u noći na utorak na svom Twitter profilu.

Pročitajte i ovo Mohamad Štajeh Rat u Gazi Palestinski premijer podnio ostavku: "To ima smisla samo u kontekstu dogovora za sljedeću fazu" Demostracije protiv Katalin Novák - 1 Orban ostao bez suradnice Mađarska predsjednica podnijela ostavku: Iza odluke stoji skandal povezan s pedofilom

Hague je rekao da njegova ostavka odmah stupa na snagu kako bi mogao preuzeti novu dužnost. Njegova nova uloga najvjerojatnije će biti koordinacija rada vlade s radom donjeg doma britanskog parlamenta.

Nestali zagonetni spisi: Vlada pod pritiskom zbog slučajeva pedofilije

Hague, koji je četiri godine obnašao dužnost šefa diplomacije, rekao je i da se neće kandidirati na parlamentarnim izborima 2015. "kako bi se posvetio stvarima koje oduvijek želi raditi".

Pozivajući se na izvore u vladi lokalni mediji navode Philipa Hammonda, sadašnjeg ministra obrane, kao nasljednika Haguea. Ako ta vijest bude potvrđena, poslat će snažan signal europskim saveznicama Britanije budući da je Hammond izjavio da ako Cameron ne uspije dobiti bolje uvjete članstva u EU da bi on radije izašao iz Unije.

Britanski čelnik obećao je da će pokušati preoblikovati odnose s EU-om ako bude ponovno izabran iduće godine te da će omogućiti biračima da se izjasne na referendumu žele li članstvo u EU-u ili ne.

Cameron je rekao da će Hague ostati njegov faktički politički zamjenik i da će imati važnu ulogu u predizbornoj kampanji.

"Ne samo da je bio prvoklasni ministar vanjskih poslova nego je i bliska osoba od povjerenja, mudar savjetnik i veliki prijatelj", istaknuo je Cameron.

Britanska vlada je priopćila da je prihvaćena ostavka sedam ministara u sklopu Cameronove rekonstrukcije vlade. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene